Smjena vlasti u Australiji: Ubjedljiva pobjeda konzervativne opozicije

Premijer Kevin Rad je najavio da će, zbog poraza na izborima, podnijeti ostavku i na mjesto šefa Laburističke stranke
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2013. 14:42h

Konzervativna opozicija na čelu sa Tonijem Ebotom ubjedljivo je pobijedila na opštim izborima koji su danas održani u Australiji, saopštila je državna izborna komisija na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova.

Premijer Australije i lider laburista Kevin Rad priznao je poraz, dok je Ebot poručio da je Australija od danas, pod novim rukovodstvom, otvorenija za poslovanje.

Rad, čiji su laburisti bili na vlasti poslednjih šest godina, poželio je Ebotu u telefonskom razgovoru sve najbolje na mjestu premijera, i dodao da se njegova stranka "srčano borila", a da je sad došlo vrijeme "za nacionalno ujedinjenje".

"Bez obzira na politiku koju vodimo, mi smo na prvom mjestu i iznad svega Australijanci, a ono što nas ujedinjuje snažnije je od onog što nas razdvaja", poručio je Rad.

Čestitao pobjedu Ebotu: Kevin Rad (foto: beta/ap)

Izborna komisija je saopštila da je Ebotova Liberalno-nacionalna koalicija osvojila 88 mjesta u Predstavničkom domu, dok je laburistima pripalo 56.

Rad je najavio da će, zbog poraza na izborima, podnijeti ostavku i na mjesto šefa stranke, prenosi Rojters.

Poslije proglašenja pobjede njegove stranke na izborima, Ebot, bivši bokser i volonter u crkvi, obećao je da će obnoviti političku stabilnost, smanjiti poreze i riješiti pitanje imigranata koji dolaze brodovima tražeći azil.

Galerija

Bonus video: