Obama uporedio Kosovo i Siriju: Nepopularna, ali neophodna akcija

Obama će narednih dana nastaviti da traži podršku Kongresa za vojnu akciju Amerike u toj zemlji
20 komentar(a)
Barak Obama, Samit G20, Foto: Reuters
Barak Obama, Samit G20, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2013. 10:20h

Američki predsjednik Barak Obama uporedio je moguću intervenciju u Siriji sa intervencijom Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice na Kosovu, ocijenivši da je tada, kao i sada, takva akcija bila nepopularna među građanima Amerike, ali se pokazala kao opravdana.

"Intervencija na Kosovu je bila veoma nepopularna, ali mislim da je na kraju bilo pravilno što je do nje došlo i međunarodna zajednica može da bude zadovoljna što je zajedno u tome učestvovala", kazao je Obama nakon Samita G20 u Sankt Peterburgu.

Obama je rekao da zna da vojne intervencije SAD u dalekim djelovima svijeta nisu popularne među njenim građanima, dodavši da, iako ne želi da pravi analogiju sa Drugim svjetskim ratom, i u vrijeme bombardovanja Londona u Kongresu i američkoj javnosti nije bilo popularno da se podrži ulazak Amerike u sukob.

Predsjednik SAD je ponovio optužbe na račun sirijskog lidera Bašara al-Asada zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja, naglasivši da će narednih dana nastaviti da traži podršku Kongresa za vojnu akciju Amerike u toj zemlji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na to odgovorio da će njegova zemlja pomoći Siriji u slučaju napada.

Po povratku iz Rusije, gdje su samo potvrđene razlike na liniji Vašington-Moskva po pitanju Sirije, pred Obamom je teška sedmica tokom koje će pokušati da ubijedi Kongres da odobri vojni udar na sirijski režim.

Obama će obraćanjem iz Bijele kuće u utorak pokušati da pridobije i podršku američke javnosti za svoju inicijativu da vojnim udarom kazni zvanični Damask zbog navodne upotrebe hemijskog oružja.

Bonus video: