Projekat Hemisphere

DEA preko AT&Т pristupala milijardama zapisa telefonskih razgovora

Projekat Hemisphere sadrži podatke iz daleke 1987. godine, ali istraživači se najviše fokusiraju na one koji nisu stariji od 18 mjeseci
0 komentar(a)
prisluškivanje, Foto: Shutterstock
prisluškivanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.09.2013. 15:15h

Agenti američke Agencije za suzbijanje droge DEA i neki pripadnici drugih agencija imali su neposredan pristup milijardama zapisa telefonskih razgovora koji su se prikupljali decenijama. Pristup zapisima omogućen je saradnjom sa telekomunikacionom kompanijom AT&T, a ta saradnja godinama se vješto krila.

Program prikupljanja podataka zove se Projekat Hemisphere, a finansirala ga je administracija Agencije za suzbijanje droga i državna Kancelarija za kontrolu droga. Istražioci koji su imali sudski nalog mogli su da jednostavno pretražuju baze podataka kompanije kako bi ušli u trag krijumčarima droga i drugih osumnjičenih koji su često mijenjali telefonske brojeve u cilju skrivanja i zaštite.

Projekat Hemisphere razlikuje se od projekata koje je imala Agencija za nacionalnu bezbjednost NSA. Snimljeni razgovori nalazili su se u posjedu telefonske kompanije, a ne u posjedu vlade kako je slučaj kod NSA. Vlada je plaćala četiri zaposlena kompanije AT&T koji su radili u tri DEA kancelarije širom zemlje, a oni su ubrzavali pozive za sudske naloge.

AP saznaje da je AT&T prikupljao i pozive korisnika drugih mreža koji su zvali druge korisnike unutar njihove mreže. Projekat Hemisphere sadrži podatke iz daleke 1987. godine, ali istraživači se najviše fokusiraju na one koji nisu stariji od 18 mjeseci. Tajnost projekta pokušavala se zaštiti tako da agenti u nijednom službenom dokumentu nisu smjeli da ga pomenu.

Preporučujemo za Vas