Mediji: SAD špijunirale predsjednike Brazila i Meksika

"Ako se te činjenice potvrde bila bi to nedopustiva, neprihvatljiva situacija koja bi se mogla ocijeniti kao očigledna povreda suvereniteta naše zemlje"
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2013. 07:46h

Sjedinjene Američke Države špijunirale su komunikaciju predsjednice Brazila Dilme Rusef i aktuelnog predsjednika Meksika Enrikea Penje Nijeta dok je bio kandidat za predsjednika, navodi se u dokumentima američkih tajnih službi koje je objavila televizija Globo iz Brazila.

Televizija je predstavila dokument koji je otkrio američki informatičar Edvard Snouden, iz juna 2012. pod naslovom "Inteligentna infiltracija podataka, istraživanje slučajeva Brazila i Meksika".

U tom dokumentu, kako prenosi agencija Rojters, Nacionalna agencija za američku bezbjednost (NSA) nastoji da stekne "bolje razumijevanje metoda komunikacije i sagovornika" Rusef i njenih saradnika zahvaljujući programu koji omogućava pristup svim sadržajima koje predsjednica posjećuje na internetu.

Rusef, koja je planirala posjetu Vašingtonu u oktobru, organizovala je radni sastanak kako bi analizirala to pitanje, javio je Globo.

"Ako se te činjenice potvrde bila bi to nedopustiva, neprihvatljiva situacija koja bi se mogla ocijeniti kao očigledna povreda suvereniteta naše zemlje", kazao je ministar pravosuđa Hoze Eduardo Kardozo.

Rojters navodi da se špijuniranje Nijeta, koji je preuzeo vlast u Meksiku u decembru 2012. dogodilo dok je bio favorit na predsjedničkim izborima.

NSA je presretala njegovu elektronsku poštu i telefonske poruke, posebno one u kojima je kandidat raspravljao o imenima eventualnih budućih ministara.

Brazilski ministar pravosuđa susreo se protekle sedmice u Vašingtonu sa zamjenikom predsjednika SAD Džo Bajdenom kako bi razgovarali o tim otkrićima.

SAD je odbio predlog Brazila da se razmotri bilateralni sporazum o špijunskim aktivnostima.

Galerija

Bonus video: