Rasmusen: NATO neće učestvovati u udaru na Siriju

Američki predsjednik Barak Obama navodno je spreman da odobri vojnu intervenciju
37 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2013. 20:04h

Žestoki sukobi između vladinih snaga i pobunjenika izbili su u petak u blizini Damaska, u području koje je tim inspektora UN nedavno posjetio kako bi istražio da li je izvršen napad hemijskim oružjem.

Dok inspektori završavaju istragu, spremaju se da napuste Siriju i da podnesu izvještaj direktno generalnom sekretaru UN Banu Ki Munu, sve su glasnije ratne trube koje najavljuju intervenciju.

Poslije odluke britanskog parlamenta da odbaci vladin predlog o mogućoj vojnoj akciji protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, saopštenja Njemačke i Italije da neće učestvovati u akciji, Francuska je ostala jedina evropska zemlja, koja je, uz SAD, spremna na intervenciju bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Poslije odustajanja London i Berlin od napada na Siriju, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da ta alijansa neće učestvovati u akciji.

Bez obzira na to, američki predsjednik Barak Obama navodno je spreman da odobri vojnu intervenciju, a na stranu Vašingtona ovaj put stala je Francuska.

Ukoliko bi NATO ipak učestvovao u eventualnoj vojnoj operaciji SAD protiv Sirije, to bi se na najteži način odrazilo na odnose Rusije i Alijanse, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da navodna upotreba hemijskog oružja u Siriji zahtjeva odgovor međunarodne zajednice, ali da NATO neće učestvovati, javio je AFP.

"Ne vidim ulogu NATO-a u međunarodnoj reakciji prema (sirijskom) režimu", rekao je Rasmusen

"Ne vidim ulogu NATO-a u međunarodnoj reakciji prema (sirijskom) režimu", rekao je Rasmusen novinarima u danskom gradu Vejleu, izvijestio je dnevnik "Politiken".

SAD objavljuju podatke o hemijskom napadu u Siriji?

Bijela kuća planira da u toku dana objavi procjenu podataka o napadu hemijskim oružjem koji je izveden prošle sedmice u Siriji, izjavio je jedan neimenovani američki zvaničnik.

Zasad nije poznato kada će tačno ta procjena biti objavljena, javio je Rojters.

Sirijska opozicija optužila je režim u Damasku da je 21. avgusta u predgrađima prijestonice upotrijebio hemijsko oružje, što sirijske vlasti negiraju, tvrdeći da je to oružje upotrebila opozicija.

Na terenu u Siriji nalaze se inspektori UN koji pokušavaju da utvrde tačnost ovih tvrdnji, a njihov izvještaj, kako je ranije najavljeno, očekuje se sjutra.

Moskva protiv svake rezolucije o napadu, Francuska podržava SAD

Bez obzira na Veliku Britaniju, Francuska može uzeti učešće u bilo kakvom napadu na Siriju, izjavio je predsjednik Franosa Oland podržavši Sjedinjene Američke Države.

Parlament Velike Britanije je odbacio predlog premijera Dejvida Kamerona za intervenciju u Siriji.

Zvanična Moskva se protivi svakoj rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN koja bi dopustila vojni napad protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov je u izjavi za agenciju Itar-Tas rekao: "Rusija se protivi svakoj rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN-a koja ukazuje na vjerovatnost korišćenja sile ili onoj koja bi mogla da posluži kao opravdanje za vojnu intervenciju protiv Sirije", prenijela je agencija AFP.

Sastanak pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN - Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD, na temu Sirije je sinoć završen brzo i bez naznaka napretka ili dogovora o krizi u Siriji.

"Petorka" se prije toga sastala i u srijedu radi razmatranja britanskog nacrta rezolucije kojom se odobrava upotreba vojne sile protiv Sirije zbog navodne upotrebe hemijskog oružja kada je kod Damaska poginulo na stotine ljudi, koja takođe nije završena uspješno.

Galerija

Bonus video: