Snajperisti pucali na vozila UN u Damasku

Portparol generalnog sekretara UN Martin Nesirki rekao je da je na vozilo pucano u tampon zoni, između teritorije koju drže vladine snage i pobunjenici
109 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2013. 12:43h

Prvo vozilo u konvoju sa stručnjacima Ujedinjenih nacija koji su krenuli da ispitaju navode o upotrebi hemijskog oružja u Damasku danas je više puta pogođeno iz snajperske vatre kada je prilazilo toj lokaciji, saopštile su UN.Portparol generalnog sekretara UN Martin Nesirki rekao je da je na vozilo pucano u tampon zoni, između teritorije koju drže vladine snage i pobunjenici.On je naveo da se tim UN eksperata vratio bezbjedno do vladinog kontrolnog punkta, pošto vozilo više nije bilo u upotrebnom stanju, i vratiće se u oblast gdje se dogodio incident, čim zamijeni vozilo."Potrebno je da sve strane sarađuju da bi tim mogao sigurno da sprovede svoj važan posao", rekao je portparol UN.

Ranije danas, u saopštenju kabineta generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna navedeno je da su sirijske vlasti obećale da će poštovati prekid vatre u istočnim predgrađima Damaska dok timovi UN budu izvodili "aktivnosti za utvrđivanje činjeničnog stanja".

"Sporazum je postignut u Damasku između sirijske vlade i UN tokom posjete visoke predstavnice UN za pitanja razoružanja Angele Kejn, da se timu UN, koji predvodi profesor Eke Selstrem, dozvoli da ispitaju navode o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u predgrađu Damaska 22. avgusta", naveli su tad u saopštenju ministarstva, objavljenom na državnoj televiziji.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem sastao se juče sa Angelom Kejn kojoj je prenio spremnost Sirije da "sarađuje sa timom istražitelja da bi se razotkrili lažni navodi terorističkih grupa da su sirijske snage upotrijebile hemijsko oružje".

Bašar Al Asad (Foto: Beta/AP)

Asad: Vojna akcija osuđena na propast

Bašar Al Asad rekao da su tvrdnje da je njegov režim upotrijebio hemijsko oružje "uvreda za zdrav razum" i upozorio SAD da će doživjeti poraz ako napadnu Siriju.

"Izvještaji (kojima se optužuje režim za upotrebu hemijskog oružja) političara na zapadu i u drugim zemljama vrijeđa zdrav razum. To je besmisleno", rekao je Asad u intervjuu ruskom listu "Izvestija", prenijela je agencija AFP.

Asad je istakao da će SAD doživjeti poraz (ako napadnu Siriju), "baš kao u svim njihovim prethodnim ratovima, od Vijetnama do današnjih dana". Sirijski predsjednik smatra da lideri zapadnih zemalja neće krenuti u dugu vojnu operaciju protiv Sirije, jer, kako je istakao Asad, svako razumije da događaji u Siriji nisu narodna revolucija ili zahtjevi za reformama. "To je terorizam", naglasio je sirijski predsjednik i dodao: "U takvoj situaciji zapadni lideri ne mogu da kažu svojim građanima: Idemo u Siriju da podržimo terorizam", kazao je Asad. Asad je podsjetio da se vojna intervencija pominjala i ranije, još od početka krize. Prema Asadu, SAD, Francuska i Velika Britanija pokušale su da izvedu vojnu intervenciju, ali na njihovu žalost stvari su krenule drugim tokom. Te zemlje su pokušale da ubijede Rusiju i Kinu da promene svoj stav u Savjetu bezbednosti UN, ali nisu uspjele u tome, dodao je Asad. "Nisu uspjele da ubijede svoje građane i cijeli svijet da je politika koju sprovode na Bliskom istoku bila pametna i korisna", rekao je predsjednik Sirije. Asad je naveo i da je situacija u Siriji drugačija od one u Egiptu i Tunisu. "Jedan i isti scenario arapskih revolucija prestao je da bude uvjerljiv. Oni mogu da započnu bilo koji rat, ali ne mogu da znaju koliko dugo će trajati i na koliku će teritoriju da se raširi", zaključio je Asad u intervjuu ruskom listu.

Galerija

Bonus video: