Američka javnost većinski protiv intervencije u Siriji

Istraživanje Reuters/Ipsos je sprovedeno od 19. do 23 avgusta na uzorku od 1.448 ispitanika, a moguća statistička greška je +/- 2,9 odsto za svaki rezultat
16 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2013. 08:02h

Amerikanci se snažno protive intervenciji SAD-a u sirijskom građanskom ratu i vjeruju da se Vašington ne bi trebao uplitati u sukob čak i ako se potvrde izvještaji da je sirijska vlada upotrijebila hemijsko oružje protiv civila, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja agencije Reuters i instituta Ipsos objavljeni u subotu.

Oko 60 odsto ispitanih Amerikanaca je reklo da SAD ne bi trebale da intervenišu u sirijskom građanskom ratu dok samo 9 odsto smatra da bi se predsjednik Barak Obama trebao uključiti u sukob.

Više bi Amerikanaca podržalo intervenciju ako se utvrdi da je u Siriji upotrijebljeno hemijsko oružje, ali se i ta podrška smanjila posljednjih dana, iako sirijski građanski rat eskalira a na televiziji i internetu se mogu vidjeti slike stotina civila navodno ubijenih hemijskim oružjem.

Prema rezultatima istraživanja, 25 odsto Amerikanaca podržalo bi intervenciju ako su snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada upotrijebile hemijsko oružje protiv civila, dok bi se 46 odsto Amerikanaca i tome protivilo.

To predstavlja pad podrške intervenciji SAD u odnosu na 13. avgust kad je u istraživanju Reutersa i Ipsosa 30,2 odsto Amerikanaca podržalo intervenciju u Siriji u slučaju upotrebe hemijskog oružja. Intervenciju u takvim okolnostima tada nije podržavalo 41,6 odsto ispitanika.

Posljednji rezultati, kao i oni prethodnih anketa (Reuters/Ipsos), sugerišu da će Obama, ako pokrene vojnu akciju protiv Asadovog režima, to činiti uprkos čvrstom protivljenju američke javnosti, oprezne nakon iskustva decenije rata u Iraku i Avganistanu

Ukupno gledano, ankete sugerišu da pogoršanje situacije u Siriji i potresni snimci navodnog napada hemijskim oružjem u okolini Damaska ove sedmice zapravo učvršćuju odlučnost Amerikanaca da se ne uključuju u sukob na Bliskom istoku.

Posljednji rezultati, kao i oni prethodnih anketa koje Reuters/Ipsos sprovodi od početka juna, sugerišu da će Obama, ako pokrene vojnu akciju protiv Asadovog režima, to činiti uprkos čvrstom protivljenju američke javnosti, oprezne nakon iskustva decenije rata u Iraku i Avganistanu.

Kako sirijski sukob eskalira, tako raste i pritisak raznih vlada na Obaminu administraciju, uključujući francusku i izraelsku, da snažnije odgovori na rastuću humanitarnu i političku krizu u Siriji. Obama se, međutim, ponaša kao da ne osjeća pritisak domaće javnosti.

U ovonedjeljnom istraživanju, samo je 27 odsto ispitanika reklo da podržava Obaminu odluku da pošalje oružje nekim pobunjeničkim grupama u Siriji, a 47 odsto se tome protivi. Oko 11 odsto kaže da Obama mora učiniti više u Siriji od slanja oružja pobunjenicima, dok 89 odsto smatra da ne bi trebalo pomagati pobunjenicima.

Barak Obama trenutno razmatra niz opcija za Siriju, od kojih je među Amerikancima najpopularnija ona da se - nikako ne interveniše. Tu opciju podržava 37 odsto Amerikanaca, pokazala je anketa.

Među manje popularnim opcijama su vazdušni udari kako bi se pomoglo pobunjenicima, što podržava 12 odsto Amerikanca, uvođenje zone zabrane letenja (11 odsto podrške), finansiranje multinacionalne invazije na Siriju (9 odsto) i invazija na Siriju američkim vojnim trupama (4 odsto).

Istraživanje Reuters/Ipsos je sprovedeno od 19. do 23 avgusta na uzorku od 1.448 ispitanika, a moguća statistička greška je +/- 2,9 odsto za svaki rezultat.

Galerija

Bonus video: