CIA ukinula arhivu za istorijska dokumenta

Poslove tog odjeljenja preuzeće odsjek koji je zadužen za zahtjeve na osnovu zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja
0 komentar(a)
CIA, Foto: Silverscreensaucers.blogspot.com
CIA, Foto: Silverscreensaucers.blogspot.com
Ažurirano: 23.08.2013. 10:35h

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) zatvorila je, radi uštede u budžetu, odjeljenje koje se bavi arhiviranjem istorijskih dokumenata, objavio je danas “Los Anđeles Tajms”.

Raspušteno je odjeljenje koje posjeduje dokumenta sa kojih je skinuta oznaka tajnosti o vrhunskim sovjetskim špijunima, o tajnoj avijaciji ove agencije u ratu u Vijetnamu, o kubanskoj raketnoj krizi i drugim najvažnijim operacijama, prenosi list.

Poslove tog odjeljenja preuzeće odsjek koji je zadužen za zahtjeve na osnovu zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Portparol agencije Edvard Prajs izjavio je da su poslovi jednog sektora prebačeni u nadležnost veće sekcije zbog veće efikasnosti i smanjenja troškova, ali da agencija ostaje privržena javnom interesu koji se ogleda u skidanju oznake tajnosti sa važnih istorijskih dokumenata.

List, međutim, prenosi da eksperti kritikuju agenciju zbog zatvaranja odjeljenja na koje su istraživači, naučnici, pravnici i istoričari upućeni svojim poslom.

“Ovo je istinski gubitak za javnost”, rekao je Mark Zaid, vašingtonski advokat, koji se često sporio sa agencijom, a njenu najnoviju odluku kao “veoma nesrećnu” ocjenjuje i profesor na Univerzitetu Kolumbija Robert Džervis.

Losanđeleski dnevnik navodi i to da budžet kojim CIA raspolaže nije dostupan javnosti, pa samim tim nije poznato ni koliku će uštedu donijeti ukidanje odjeljenja za istorijsku građu.

Bonus video: