Sud: NSA nezakonito špijunirala

NSA je špijunirala elektronsku komunikaciju svojih državljana u 2011. godini, čime je povrijeđen Četvrti amandman Ustava SAD, otkrio je Sud za praćenje spoljnog nadzora
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 11:02h

Američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) špijunirala je elektronsku komunikaciju svojih državljana u 2011. godini, u programu koji je kasnije sud proglasio nezakonitim, otkrio je Sud za praćenje spoljnog nadzora (FISA) u dokumentima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Prema navodu suda, NSA je prije dvije godine preusmjerila ogroman broj međunarodnih podataka koji su prolazili kroz optičke kablove u SAD, navodno da bi provjerili komunikaciju stranih lica.

Međutim, u svemu tome nisu izdvojeni Amerikanci koji nemaju nikakve veze sa osumnjičenima za terorizam, već je i njihova elektronska komunikacija bila na udaru NSA, čime je, prema sudu, povrijeđen Četvrti amandman Ustava SAD.

Vlada je nakon toga prekinula taj dio programa i, kako se navodi, kasnije zatražila dozvolu suda da nastavi sa prerađenim programom nadzora.

Prema navodima agencija, jedan neimenovani državni funkcioner izjavio je da je u tom slučaju došlo do "tehnološkog problema...a ne pretjeranog nadzora NSA".

S druge strane, organizacije za zaštitu prava na privatnost navode da i ovo posljednje otkriće govori da država mora da učini više na kontroli rada NSA.

Špijunske programe NSA i nadzor elektronskih i telefonskih komunikacija miliona Amerikanaca i stranih državljana, u junu je javnosti otkrio bivši radnik te agencije Edvard Snouden.

Snouden se u SAD tereti za otkrivanje povjerljivih informacija i špijunažu, ali je nedostupan tamošnjim vlastima, jer je nakon skoro dvomjesečne odiseje dobio privremeni azil u Rusiji.

Galerija

Bonus video: