Tradicionalni kineski ljekovi sadrže velike količine olova, žive i arsena

Regulatorna zdravstvena agencija upozorila je ljude treba da budu veoma oprezni kada kupuju nelicencirane ljekove
0 komentar(a)
kina tradicionalni ljekovi, Foto: Reuters
kina tradicionalni ljekovi, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2013. 13:41h

Regulatorna zdravstvena agencija u Pekingu upozorila je da određeni tradicionalni kineski ljekovi, koji se bez licence prodaju preko interneta, sadrže velike količine olova, žive i arsena.

Agencija je posebno upozorila na tradicionalne kineske ljekove bez licenci, od kojih su neki namijenjeni i djeci, a dostupni su preko internet mreže.

Švedska nacionalna agencija za bezbjednost hrane otkrila je da jedan od proizvoda sadrži ekstremno velike količine arsena.

Proizvod je poznat pod različitim imenima, kao što su Niu-Huang Chieh-tu-pein, Divya Kaishore Guggul ili Chandraprabha Vatiand, a koristi se za liječenje zauški, upale grla, angine, zubobolje, kožnih infekcija, anoreksije i groznice kod djece.

Tablete Bak Foong, koriste se protiv menstrualnih bolova, povučene su iz Hong Konga nakon što je otkriveno da sadrže duplo veću količinu olova od dozvoljene.

Regenerator za kosu, korišćen protiv gubitka kose, takođe je povučen iz Hong Konga jer sadrži 11 puta veću količinu žive od dozvoljene.

Ričard Vufild, čelnik regulatorne agencije upozorio da ljudi treba da budu veoma oprezni kada kupuju nelicencirane ljekove.

"Teški metali u tradicionalnim kineskim ljekovima su značajan međunarodni problem i predstavljaju ozbiljan rizik za javno zdravstvo. Prirodno ne znači i sigurno. Da bi odabrali pogodan lek na biljnoj bazi, obratite pažnju da ima Tradicionalnu biljnu registraciju (THR) ili broj licence na pakovanju".

Bonus video: