Ispovijest odbjeglih: Horori logora Sjeverne Koreje pred Komisijom UN

Zvaničnici iz Pjongjanga, uprkos brojnim svjedočenjima i zlodjelima, i dalje negiraju postojanje zatvoreničkih kampova
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2013. 13:16h

Dvoje bivših zatvorenika zloglasnih logora u Sjevernoj Koreji govorilo je u surovim uslovima života u tim zatvoreničkim kampovima pred ekspertskom Komisijom UN.

Ova komisija će, kako prenosi britanski Independent, u istrazi zločina protiv čovječnosti u Seulu saslušati trideset bivših zatvorenika koji su uspjeli pobjeći iz kampova.

U svjedočenjima, bivši zatvorenici govore o iskustvima majki koje su bile primoravane da ubijaju bebe, o djeci koja su se hranila živim pacovima i žabama, ali i o javnim pogubljenjima unutar logora.

Šin Dong-Hjuk, jedan od svjedoka, pobjegao je iz logora 2005. godine, i nedavno je objavio memoare. Ovaj tridesetjednogodišnjak je rođen u "Kampu 14" u kojem je i odrastao, a jedna od najranijih životnih uspomena su mu javna pogubljenja.

Zvaničnici iz Pjongjanga, uprkos brojnim svjedočenjima i zlodjelima, i dalje decidno negiraju navodno postojanje zatvoreničkih logora.

Ovom istragom Komisije, po prvi put se pred nekim tijelom UN govori o optužbama o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, a proces će trajati do maja 2014. godine, uz temeljni izvještaj koji će biti podnijet u martu 2014. u UN, što predstavlja glavni zadatak istrage.

Ispitivanja Komisije u Seulu će trajati pet dana (Foto: Reuters)

Dong-Hjuk je pred komisijom govorio o surovim pravilima unutar kampova, zbog kojih je morao nadležnima odavati informacije o majci i bratu kako bi preživio, i da je bio primoran na kraju gledati njihova pogubljenja. Takođe je naveo i primjer jedne sedmogodišnje djevojčice koja je prebijena na smrt jer je krišom uzela nekoliko zrna pšenice kako bi se prehranila.

Među svjedocima je i tridesetčetvorogodišnja Ji Heon, koja je kazala kako su zatvorenici često jeli usoljene žabe da ne bi umrli od gladi, ali i govorila o slučaju majke kojoj je naređeno da ubije svoje dijete.

"Čuvar joj je naredio okrene bebu naglavačke i da je stavi u posudu sa vodom. Majka je molila čuvara da ih poštedi, ali on je nastavio da je bije. Žena je na kraju uradila ono što je on tražio, beba je umrla, a bebina baba, koja je svoju ćerku nešto ranije i porodila iznijela je tijelo bez pogovora", rekla je ona.

Prema podacima Independenta, u kampovima za političke zatvorenike u Sjevenoj Koreji nalazi se između 80.000 i 120. ljudi, pozivajući se na izvore iz Južne Koreje.

Kako navode, formiranje Komisije i saslušanja su aktuelizovani u pogrešnom trenutku, u danima kad su se počeli blago poboljšavati odnosi između dvije Koreje.

Usljed malog broja prisutnih, eksperti smatraju da rad Komisije i neće imati poseban efekat, ali vlasti u Seulu, u kojem se održavaju saslušanja, uvjereni su da će događaji itekako uticati širom Sjeverne Koreje.

Galerija

Bonus video: