Ekvador na koljenima: Naftaši će krčiti "pluća planete"

Plan, koji je predviđao da bogate zemlje neće dozvoliti velikim kompanijama da krče amazonske šume, ipak ne može biti sproveden u djelo
62 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2013. 11:37h

Amazonski nacionalni park Jasuni, park sa najvećim biodiverzitetom na planeti, uskoro će dobiti nepoželjne goste iz naftnih kompanija, nakon što je Ekvador, usljed nedostatka podrške zemalja širom svijeta, odustao od plana zaštite jedinstvenog zemljišta.

Plan, koji je predviđao da bogate zemlje neće dozvoliti velikim kompanijama da krče amazonske šume, ipak ne može biti sproveden u djelo, saopštio je predsjednik Ekvadora, Rafael Koreja.

Korejinim planom bilo je planirano da svjetski moćnici finansijski pomognu Ekvador i tako naftaše zadrrže što dalje od "pluća planete," prenosi BBC.

Predsjednik Ekvadora je, uz najavljenih 116 miliona u zalozima, putem donacija sakupio tek 13 miliona dolara, što čini tek mali dio od 3,6 milijardi dolara planiranih za kompenzaciju moratorijuma za naftu.

"Svijet nas je iznevjerio. Svjedoci smo ogromnog licemjerja, i to licemerja nacija koje najviše zagađuju okolinu i imaju najveće emisije gasova. Nismo mi tražili milostinju od svijeta, već podjelu odgovornosti u trenucima kada smo suočeni sa klimatskim promjenama", kazao je predsjednik.

Korejin plan iz 2007. godine su podržali borci za zaštitu životne sredine širom svijeta.

U tadašnjim optimističnim najavama, predviđana je zarada od 7,2 milijarde dolara od desetogodišnje eksploatacije nafte (oko 846 miliona barela) koju bi na pola dijelili Ekvador i svjetski donatori, u cilju sprečavanja emisija od oko 410 miliona tona ugljen-dioksida u atmosferu planete.

"Ekvador mrzi život": Građani bijesni na vlast (Foto: Beta/AP)

Međutim, poziv na stvaranje fonda nije naišao na na podršku zemalja koje bi finansijski mogle da pomognu projekat, navodi britanski Gardijan.

"Potpisao sam dekret kojim se Jasuni-ITT fond likvidira i time stavljamo tačku na ovu inicijativu", rekao je Koreja, prihvatajući kapitulaciju.

Sa žalošću je naveo da će morati da dozvoli bušenje na jednom procentu teritorije Jasunija, i to iz odgovornosti prema svom narodu, naročito najsiromašnijim građanima Ekvadora. U narednim danima biće raspisani tenderi za koncesije.

"Ovo je bila revolucionarna ideja, perfektna logika. Ideja je donosila veliku, suštinsku promjenu u načinu upravljanja prirodnim resursima i borbi protiv klimatskih promjena. Ona je predviđala transfer resursa iz najbogatijih zemalja, koje su i najveći zagađivači, u siromašnije zemlje. Međutim, desilo se suprotno i to zato što SAD, Velika Britanija i drugi mogu da neometano i bez ikakve nadoknade koriste dobra koja Amazon stvara za sve nas, i zato nisu osjetili potrebu da bilo šta pruže", rekao je još prije godinu dana Koreja za "Gardijan".

Jasuni, nacionalni park površine 9,820 kvadratnih kilometara, smatra se mjestom sa najvećim biodiverzitetom na planeti Zemlj i dio je Uneskovog programa "Čovjek i biosfera" u kom je stvorena mreža zaštićenih područja nazvanih "rezervati biosfere".

U samo sat vremena posjete Jasuniju, čovjek vidi više životinjskih i biljnih vrsta nego u dosadašnjem toku svog života, a jedan hektar u Jasuniju sadrži više vrsta drveća nego cijela Sjeverna Amerika

U parku postoji rekordnih 150 vrsta vodozemaca i 121 vrsta gmizavaca, a iako zauzima samo 0,15 odsto površine šume Amazona, u njemu živi trećina registrovanih vrsta vodozemaca i gmizavaca.

U parku živi više od 100.000 vrsta insekata, 596 vrsta ptica, 382 vrste riba, kao i 43 endemske vrste kičmenjaka i više stotina endemskih biljnih vrsta, a uz to, Jasuni je dom nekoliko domorodačkih plemena.

Galerija

Bonus video: