Snouden: Želio sam novinare koji se ne plaše nikoga

Poitras i Grinvald su, prema Snoudenovim riječima, među malobrojnima koji su u to doba hrabro izvještavali o kontroverznim temama
5 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.08.2013. 16:28h

Odbjegli bivši saradnik američkih tajnih službi Edvard Snouden rekao je da je za objavljivanje podataka o američkom progamu nadgledanja elektronskih komunikacija izabrao novinare koji "neustrašivo izvještavaju" o kontroverznim temama.

Snouden je u intervjuu za "Njujork tajms" rekao da je odabrao rediteljku dokumentarnih filmova Loru Poitras i novinara britanskog lista "Gardijan" Glena Grinvalda zato što se oni ne plaše američke vlade, prenio je AFP.

"Poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. mnogi najvažniji mediji u SAD napustili su svoju ulogu kontrolora vlasti, iz straha da će biti smatrani nepatriotama i da će ih tržište kazniti u periodu pojačanog nacionalizma," rekao je Snouden u šifrovanom razgovoru sa novinarom Peterom Masom za nedjeljno izdanje američkog magazina.

Poitras i Grinvald su, prema Snoudenovim riječima, među malobrojnima koji su u to doba neustrašivo izvještavali o kontroverznim temama.

"Lora Poitras je "pokazala hrabrost, lično iskustvo i vještine neophodne da se uhvati u koštac sa vjerovatno najopasnijim novinarskim zadatkom - da izvještava o tajnim nedelima najmoćnije vlade na svetu", rekao je Snouden.

"Kada sam se sreo sa ovo dvoje novinara u Hongkongu kako bismo napravili intervju, mislim da im je smetalo što sam bio mlađi nego što su očekivali, a mene je iznerviralo što su stigli prije vremena što je zakomplikovalo početnu provjeru", naveo je Snouden.

Poitras je "bila sumnjičivija od mene, a poznato je da sam ja paranoičan", kazao je on.

Snouden je tada, kako kaže, bio iznenađen što Grinvald nije pristao na njegov zahtjev da se šifruje sva komunikacija.

"Bio sam iznenađen kad sam vidio da ima novinara koji ne shvataju da svaka nekodirana poruka poslata preko Interneta stiže do svih obavještajnih službi na svijetu," rekao je bivši obavještajac.

Snouden je objavio podatke o tome da SAD preko sistema "Prism" Nacionalne bezbjednosne službe prate i špijuniraju korisnike interneta širom svijeta.

Sad se nalazi u Rusiji koja mu je odobrila privremeni azil na godinu dana, uprkos protestu Sjedinjenih Država koje traže njegovo izručenje.

"Nakon mojih otkrića, trebalo bi svima da bude jasno da komunikacija između novinara i njihovih izvora koja nije šifrovana predstavlja neoprostivu nesmotrenost," poručio je Snouden.

Bonus video: