Mugabe: Nezadovoljni mogu da se objese

Predsjednik Zimbabvea, kome je 89 godina, proglašen je pobjednikom izbora, održanim 31. jula, sa 61 odsto osvojenih glasova, dok je njegov oponenta Morgan Cvangirai dobio 34 odsto
3 komentar(a)
Robert Mugabe, Foto: Beta/AP
Robert Mugabe, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.08.2013. 14:30h

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe danas je na mitingu, kojim je odata pošta herojima oslobodilačkog rata, poručio onima koji su nezadovoljni njegovom ubjedljivom, ali osporavanom, pobjedom na izborima da, kako je rekao, mogu da se objese.

Mugabe, kome je 89 godina, proglašen je pobjednikom izbora, održanim 31. jula, sa 61 odsto osvojenih glasova, dok je njegov oponenta Morgan Cvangirai dobio 34 odsto glasova.

Cvangirai se u petak obratio Ustavnom sudu dovodeći u pitanje vjerodostojnost izbornih rezultata, prenose agencije.

On obećava da će iznijeti dokaze o krađi glasova, "kojih je ostalo tako mnogo na mjestu zločina".

"Sve što mogu da kažem je da je nacija u žalosti zbog drskosti malog broja ljudi koji su pokrali tako mnogo njih", ističe Cvangirai.

Rezultat izbora je produžavanje za još pet godina Mugabeove vlasti, koja traje već 33 godine.

Izbori su označili kraj klimave vladine koalicije izmedu Mugabea i Cvangiraija, oformljene u nastojanju da se izbjegnu konflikti poslije izbora 2008. godine.

Cvangiraijev Pokret za demokratske promjene će se sada ponovo naći u opoziciji.

Prema procjeni lokalnih posmatrača, u izborima 31. jula je bilo nepravilnosti, a i zapadne sile su iznijele ozbiljne rezerve u pogledu njihove regularnosti.

Bonus video: