Jemen osujetio plan Al Kaide da digne gasovode u vazduh

Planirano je da pripadnici Al Kaide obučeni kao vojnici budu ispred luka, a na dati znak trebalo je da zauzmu lokacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 15:18h

Jemen je osujetio plan Al Kaide da zauzme gradove na jugu i jugoistoku zemlje kao i naftna postrojenja i da digne u vazduh gasovode, rekao je portparol vlade.

"Glavni cilj bio je da zauzmu luke Mukala i Bavzir", rekao je portparol vlade Radžeh Badi i dodao da je u planu takođe bilo zauzimanje naftnih postrojenja i dizanje u vazduh gasovoda.

Iz jedne od tih luka izvozi se glavni dio jemenske nafte i tu radi veliki broj stranaca.

Planirano je da pripadnici Al Kaide obučeni kao vojnici budu ispred luka, a na dati znak trebalo je da zauzmu lokacije, rekao je on.

Jemenske vlasti pojačale su obezbjeđenje u zemlji i stotine blindiranih vozila raspoređene su radi zaštite ključnih lokacija.

SAD i Velika Britanija povukli su svoje diplomatsko osoblje iz Jemena zbog obavještajnih izvještaja o jačanju terorističke aktivnosti.

Prema nekim izvještajima, SAD pripremaju specijalne snage za moguće napade na Al Kaidu u Jemenu, prenosi BBC.

U današnjem napadu američkih bespilotnih letjelica ubijeno je sedam pripadnika Al Kaide u Jemenu, što je peti takav napad za dve nedelje.

U napadu su uništena i dva vozila u gradu Nasab, u južnoj provinciji Šabva.

Dopisnik BBC-ja u Vašingtonu Dejvid Vilis rekao je da je, izgleda, Jemen bio u centru složenog i smjelog plana koji bi, da je uspio, dao Al Kaidi kontrolu nad ključnim delovima infrastrukture zemlje.

Jemenski zvaničnici su rekli da vjeruju da je motiv za planirane napade odmazda zbog ubistva značajnog člana Al Kaide, koji je pogođen u napadu bespilotne letjelice u novembru i kasnije je umro od zadobijenih povreda.

Bonus video: