Na Floridi pogubljen zatvorenik obolio od paranoidne šizofrenije

Posljednje riječi tog zatvorenika, oboljelog od šizofrenije, bile su da je on "Božji princ", što je izraz kojim se često nazivao
53 pregleda 2 komentar(a)
hapšenje, mafija, lisice, zatvor, Foto: Reuters
hapšenje, mafija, lisice, zatvor, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2013. 08:57h

U američkoj saveznoj državi Floridi je pogubljen zatvorenik sa dijagnozom paranoidne šizofrenije, osuđen za ubistvo osmoro ljudi.

Džon Ferguson (65), koji je na smrtnu kaznu bio osuđen još prije 35 godina, proglašen je mrtvim u 18:17 sati po lokalnom vremenu, prenijela je agencija AFP.

Posljednje riječi tog zatvorenika, oboljelog od šizofrenije, bile su da je on "Božji princ", što je izraz kojim se često nazivao, izjavio je njegov advokat Kris Hendmen.

"Ferguson je mentalno obolio već četiri decenije, još iz vremena prije nego što je izvršio zločine za koje treba da bude pogubljen", istakao je Hendmen.

Njegovom pogubljenju su se protivile organizacije koje okupljaju stručnjake za mentalno zdravlje, ljekare i advokate, koji su u njegovo ime podnijeli peticiju američkom Vrhovnom sudu, navodeći da on nije sposoban da shvati kaznu koja mu je određena. Sud je, međutim, sinoć odbacio žalbu njegovih advokata i on je pogubljen.

Ferguson je osuđen za ubistvo šestoro ljudi 1977. godine i dvoje tinejdžera sljedeće godine.

Bonus video: