Brazil: Doživotne kazne za 25 policajaca

Današnjom presudom završena je druga faza suđenja za ovaj slučaj, a u prvoj fazi 23 policajca osuđena su u aprilu na po 156 godina zatvora zbog ubistava 13 zatvorenika
1 komentar(a)
Zatvor u Bengaziju, Libija, Foto: Rojters
Zatvor u Bengaziju, Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.08.2013. 13:13h

Svi policajci osuđeni su na po 625 godina zatvora jer su upotrijebili prekomjernu silu kako bi suzbili sukob među zatvorenicima, a sud ih je proglasio krivim za ubistvo 52 zatvorenika, javio je AFP.

Na suđenju grupi od 25 policajaca, koje je počelo 29. jula, svjedoci su naveli da su pripadnici organa reda pucali nasumice na zatvorenike.

Grupa je bila optužena za ubistvo 73 zatvorenika na drugom spratu zatvora, a branili su se tvrdnjama da su reagovali u samoodbrani kako bi ugušili pobunu u ozloglašenom zatvoru u kom su zatvorenici bili naoružani.

Grupe za ljudska prava su, međutim, istakle da u zatvoru nije bilo žrtava na strani policije.

Današnjom presudom završena je druga faza suđenja za ovaj slučaj, a u prvoj fazi 23 policajca osuđena su u aprilu na po 156 godina zatvora zbog ubistava 13 zatvorenika na prvom spratu zatvora.

Suđenje za ubistva u ovom zatvoru nastaviće se i u narednim mjesecima.

Masakr u jednom od najvećih zatvora u Južnoj Americi, u kom se nalazilo 10.000 zatvorenika, nastao je pošto se svađa dvojice zatvorenika brzo proširila, a zavađene grupe sukobile.

Pukovnik Ubiratan Guimaraes, koji je predvodio policijsku operaciju radi suzbijanja pobune osuđen je 2001. godine zbog upotrebe prekomjerne sile, ali je oslobođen optužbi nakon žalbe 2006.

Karandiru je zatvoren 2002. godine posle niza pobuna širom države Sao Paolo, a zgrada zatvora, koja se nalazila pored stanice podzemne železnice u najvećem brazilskom gradu, ubrzo potom je srušena.

Bonus video: