Papa: Hrišćani i muslimani, srušite predrasude i poštujte jedni druge

Kardinal Toran rekao je da je ovo potpuno lična papina inicijativa i da je papa želio da pokaže poštovanje koje ima za islamske vjernike
71 pregleda 42 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.08.2013. 19:46h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo danas je pozvao hrišćane i muslimane da sruše ograde nepovjerenja i prezira i pozvao ih na "uzajamno poštovanje".

Ova poruka upućena je u vrijeme kada radikalni islamisti dovode u opasnost mnoge hrišćane u svijetu, a prema muslimanima se često loše ophodi na Zapadu.

U tekstu upućenom "muslimanima svuda u svijetu" koje je nazvao "dragim prijateljima", papa poziva na "refleksiju", na "potsticanje uzajamnog poštovanja kroz obrazovanje" i pozvao vjernike dvije vjere da "izbjegavaju neopravdanu i klevetničku kritiku" drugih

Papa je za kraj mjeseca ramazana, Ramazanski Bajram, lično potpisao godišnju poruku Savjeta Vatikana za međuvjerski dijalog, na čijem čelu je francuski kardinal Žan-Luj Toran.

"Ove godine odlučio sam da ja lično potpišem ovu tradicionalnu poruku, kao izraz poštovanja i prijateljstva prema svim muslimanima, posebno prema njihovim vjerskim vođama", napisao je papa.

To je još uradio samo papa Jovan Pavle Drugi 1991. godine.

U tekstu upućenom "muslimanima svuda u svijetu" koje je nazvao "dragim prijateljima", papa Franjo poziva na "refleksiju", na "potsticanje uzajamnog poštovanja kroz obrazovanje" i pozvao vjernike dvije vjere da "izbjegavaju neopravdanu i klevetničku kritiku" drugih.

Kardinal Toran rekao je da je ovo potpuno lična papina inicijativa i da je papa želio da pokaže poštovanje koje ima za islamske vjernike.

"U ovom kontekstu, on je sam želio da pokaže da je međuvjerski dijalog, posebno sa islamom, jedan od prioriteta njegovog pontifikata", dodao je francuski kardinal.

Za islamske vjernike 9. jula počeo je najvažniji i najsvetiji mjesec islamske vjere - ramazan, tokom kojeg je obavezan post, a podrazumijeva se potpuno uzdržavanje od jela, pića, tjelesnih zadovoljstava i, generalno, od grijeha, od zore do zalaska sunca.

Bonus video: