Snouden: Hvala Rusiji, SAD ne poštuju zakone

Njemu je odobren privremeni politički azil u Rusiji, i izdata mu je jednogodišnja dozvola za boravak u toj zemlji
8 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2013. 18:55h

Bivši saradnik Centralne obavještajne agencije, odbjegli američki državljanin Edvard Snouden, zahvalio se danas Rusiji jer mu je odobrila privremeni azil i optužio američke vlasti za nepoštovanje međunarodnog prava.

"Tokom posljednjih osam godina, mogli smo da vidimo da administracija (predsjednika SAD Baraka) Obame nije pokazala poštovanje međunarodnih i domaćih zakona, ali je pravda na kraju pobijedila", rekao je Snouden u prvom javnom komantaru od kada je napustio moskovski aerodrom Šeremetjevo, objavljenom na sajtu Vikiliksa.

"Zahvaljujem Moskvi što mi je omogućila privremeni azil u skladu s njenim zakonima i s međunarodnim obavezama", rekao je Snouden.

Vikiliks, internet sajt koji je odigrao aktivnu ulogu u bijegu mladog američkog informatičara, objašnjava je da je Snouden aerodrom Šeremetjevo napustio pod nadzorom pravnice i novinarke Sare Harison, koja je bila uz njega još od dolaska na moskovski aerodrom.

"Edvardu Snoudenu odobren je privremeni azil u Rusiji i on je napustio aerodrom s predstavnicima Vikiliksa", rekla je članica te organizacije Sara Harison. Mjesto njegovog boravka neće biti poznato.

Rusiji je zahvalio i Edvardov otac, Lon Snouden, rekavši za rusku televiziju da je "bitka" njegovog sina da objavi osjetljive informacije završena.

"Veoma sam zahvalan Rusiji. Bila je ovo zaista duga nedjelja. Volim svog sina", rekao je Lon Snouden za ruski Kanal 24, pošto je Edvard Snouden izašao iz tranzitne zone s aerodroma, s papirima koji mu garantuju jednogodišnji azil u Rusiji.

Stariji Snouden prvi put se pojavio na ruskoj televiziji u srijedu, pružajući podršku sinu, u nadi da će on gledati emisiju, podsjetio je AFP.

Podržavši odluku sina da objavi povjerljive informacije o tajnim špijunskim operacijama SAD u svijetu, Lon Snouden je rekao da je Edvardova uloga u tom postupku završena.

"Za mog sina to je uglavnom gotovo", rekao je Lon povodom komentara na Tviteru objavljenog na Vikiliksu koji glasi - "Dobili smo bitku - a sad treba i rat!".

Lon Snouden je, međutim, nagovijestio da će taj rat biti vođen bez Edvarda, kao i da je njegov postupak bio "nesebičan čin da se istina podijeli s drugima".

Jednogodišnji azil koji je Rusija danas dodijelila Snoudenu u ovom slučaju traje do 31. jula naredne godine, ali može biti i produžen.

Rusija je ranije istakla da neće predati Snoudena Vašingtonu, koji ga traži zbog odavanja povjerljivih informacija Vlade SAD medijima, a Bijela kuća je više puta istakla da bi Snouden trebalo da bude vraćen u SAD kako bi se suočio sa optužbama.

Kremlj je, takođe, poručio da odnosi Rusije i SAD neće trpjeti zbog ovog "relativno beznačajnog" slučaja.

Snouden je najprije krajem maja otišao u Hongkong, odakle je "Gardijanu" dao informacije o tajnom američkom programu za špijuniranje na internetu "Prizma".

Kremlj: Odnosi Rusije i SAD nisu ugroženi zbog Snoudena

Odnosi Rusije i SAD neće trpjeti zbog "relativno beznačajnog" slučaja bivšeg američkog obavještajca Edvarda Snoudena, izjavio je danas visoki zvaničnik Kremlja.

"Naš predsjednik je mnogo puta izrazio nadu da ovo neće uticati na karakter naših odnosa", rekao je pomoćnik predsjednika Vladimira Putina, Jurij Ušakov, dodajući da nema naznaka da će američki predsjednik Barak Obama otkazati planiranu posjetu Moskvi u septembru, prenosi Rojters.

Bijela kuća: SAD veoma razočarane odlukom Rusije

SAD su veoma razočarane odlukom Rusije da pruži utočište odbjeglom američkom obavještajcu Edvardu Snoudenu i to umanjuje saradnju koju imaju bezbjednosne i policijske službe dvije zemlje, izjavio je portparol Bijele kuće Džej Karni.

On je upozorio i da se poslije odluke Moskve dovodi u pitanje učešće predsjednika SAD Baraka Obame na samitu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je bio planiran za septembar u Rusiji.

"Razmatramo da li je korisno da učestvujemo na samitu u svijetlu posljednjih događaja", dodao je Karni, istakavši da odluka još nije donijeta.

Prethodno je više američkih kongresmena osudilo odluku ruskih vlasti da pruže politički azil Edvardu Snoudenu, ocijenivši da će to uticati na odnose SAD sa tom zemljom.

Republikanski senator iz Arizone i nekadašnji predsjednički kandidat Džon Mekejn rekao je da je to šamar za Ameriku, dok je, senator Lindzi Graham iz Sjeverne Karoline kazao da je u pitanju provokacija i znak da Vladimir Putin ne poštuje predsjednika SAD Obamu.

"Vašington bi trebalo da shvati ovo kao prekretnicu u našim odnosima sa Rusijom. Potreban je odlučan odgovor Amerike", dodao je senator iz Sjeverne Karoline.

Predsjedavajući Komiteta za spoljnje poslove Senata Robert Menendez izjavio je da bi Snouden trebalo da bude u američkoj sudnici, a ne da dobija politički azil u Rusiji.

Američka televizija CNN je prethodno javila, pozivajući se na neimenovani izvor u administraciji, da zvanični Vašington nije iznenađen odlukom ruskih vlasti, jer je ona nagovještavana prethodnih nedjelja.

Snoudenov advokat Antalij Kučerena izjavio je da je njegov klijent od Federalne migracione službe dobio dokumenta koja mu omogućuju da napusti tranzitnu zonu aerodroma Šeremetjevo u Moskvi, gdje se nalazio od 23. juna.

Galerija

Bonus video: