Zimbabve: Mugabe povukao proglašenje pobjede

Objavljivanje prijevremenih rezultata izbora u Zimbabveu je nezakonito, a policija je najavila da će uhapsiti svakoga ko to uradi
1 komentar(a)
zimbabve glasanje izbori, Foto: Reuters
zimbabve glasanje izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2013. 11:45h

Partija predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea, ZANU-PF, povlukla je poruku na svom Twitter nalogu u kojoj se tvrdi da je ta partija pobijedila na izborima.

Saopšteno je da će se sačekati na rezultate državne izborne komisije, jedinog tijela u zemlji koje po zakonu smije da objelodani rezultate glasanja na izborima, prenijela je agencija AP.

Rano objavljivanje rezultata u Zimbabveu je nezakonito. Policija je saopštila da će uhapsiti svakoga ko daje prerane izjave o rezultatima izbora.

Vodeća nacionalna agencija za praćenje izbora je saopštila da je glasanje na izborima u Zimbabveu bilo "ozbiljno ugroženo" neregularnostima.

Zvaničnik agencije ZESN rekao je da su na hiljade glasača u gradovima, koji pretežno podržavaju premijera Morgana Cvaniraija, bili vraćeni sa biračkih mesta, prenijela je agencija Rojters.

Nasuprot tome, samo mali broj njih spriječen je da glasa u selima, gdje Mugabe uživa podršku, kazao je zvaničnik ZESN na konferenciji za novinare.

U Zimbabveu su održani parlamentarni i predsjednički izbori.

Mugabe, koji vlada Zimbabveom već 33 godine, u trci je za predsjednika države sedmi i najvjerovatnije posljednji put. I Mugabe i Cvangirai su uoči glasanja prognozirali da će pobijediti.

Oko 6,4 miliona ljudi, što je polovina stanovništva, ima pravo glasa. Očekuje se da se rezultati izbora objave u roku od pet dana od dana izbora.

Mugabe je najavio da će se povući sa vlasti ako bude poražen.

Posmatračima Evropske unije Mugabe je zabranio ulazak u zemlju.

Izbore su posmatrali izaslanici tima Afričke unije koji su ocijenili da su, prema prvim izvještajima, izbori bili "mirni, regularni, slobodni i pošteni".

Bonus video: