Prvi razgovor Izraela i Palestine nakon tri godine

Izraelska ministrka pravde Cipi Livni počela je razgovore sa glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom tokom večere iftar
1 komentar(a)
Džon Keri, Izrael i Palestina, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Izrael i Palestina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.07.2013. 10:09h

Izraelski i palestinski pregovarači razgovarali su sinoć prvi put poslije skoro tri godine zastoja, zahvaljujući nastojanjima američkog državnog sekretara Džona Kerija da ih vrati pregvoračkom stolu, uprkos dubokim podjelama.

Izraelska ministrka pravde Cipi Livni počela je razgovore sa glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom tokom večere iftar kojom muslimani prekidaju dnevni post za vrijeme svetog mjeseca Ramadana, čiji je domaćin bio Keri u Stejt departmentu, navodi Rojters.

Keri, koji je od februara šest puta putovao na Bliski istok ne bi li izdjestvovao obnovu pregovora, apelovao je na dvije strane da naprave razumne kompromise. Jasno je, međutim, da neke javne izjave o dnevnom redu pregovora koji će, kako se očekuje trajati šest do devet mjeseci ukazuju da postoje velika neslaganja prije svega o granicama i bezbjednosti.

Nije tajna da je to težak proces. Da je bio lak desio bi se davno, zaključio je Keri, stojeći kraj novoimenovanog izaslanika za Bliski istok. bivšeg američkog ambasadora u Izraelu Martina Indika.

Razgovori su počeli za vrijeme večere na kojoj je Izrael uz Livni predstavlajo Jicak Molho, blizak savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Uz Erekata bio je Mohamed Štaje.

Keri se prethodno sastao odvojeno sa svakom stranom prije nego što su se okupili za pregovaračkin stolom. U Kerijevoj delegaciji bilo ih je četvoro, uključujući Indika.

Keri je ocijenio da je atmosfera posebna i našalio se da nema mnogo o čemu da se razgovara.

Jedan izraelski zvaničnik najavio je da će se o svim pitanjima diskutovati simultano, a palestinski zvaničnik je ocijenio da će se početi o granicama i bezbjednosti.

Govoreći u Kairu palestinski predsjednik Mahmud Abas je oštro rekao da neće ni jednog izraelskog građanina, ni vonjika na palestinskoj zemlji. On je to rekao uprkos Kerijevoj želji da se dvije strane uzdrže takvih javnih izjava.

Izrael je prethodno najavio da želi da zadrži vojno prisustvo na okupiranoj Zapadnoj obali na granici s Jordanom da spriječi dotok oružja koje bi se moglo upotrebiti protiv njega.

U intervjuu za TV Rojters, Livni je izrazila nadu o pregovorima, rekavši da se radi o nečem što se mora uraditi, a ne usluzi SAD ili Palestincima.

Bliskoistočni analitičari su pohvalili Kerija što mu je pošlo za rukom da obnovi pregvore, ali su naglasili teškoće koje predstoje.

Bivši mirovni pregovarač SAD Aron Milder napisao je u Njujork tajmsu da sada skoro ne postoje šanse da se postigne sporazum o kraju sukoba, ali da su pritiskom na Izraelce i Palestince da se vrate pregovori SAD preuzele odgovornost da to postignu.

SAD teže da posreduju u pregovoru o dvodržavnom rješenju na osnovu koga će Izrael postojati mirno uz novu palestinsku državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, teritorijama koje je Izrael okupirao u šestodnevnom ratu 1967.

Glavna pitanja koje treba riješiti su osim granica, budućnost jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, sudbina palestinskih izbjeglica i status Jerusalima. Čak je i Indik primijetio kada je Keri započeo svoje napore da ni ne misli da će uspjeti i da se radilo o nemogućoj misiji.

Bonus video: