Kina stranim novinarima otvorila vrata tajne baze

U posljednje vrijeme Peking je oglašavao svoje vojne ambicije prikazujući novo naoružanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2013. 14:09h

Kina je danas otvorila jednu tajnu vojnu bazu za rijetku posjetu stranih novinara, u nastojanju da otkloni sve veća strahovanja susjeda u Aziji od strateških namjera rastuće vojne sile na kontinentu.

U posljednje vrijeme Peking je oglašavao svoje vojne ambicije prikazujući novo naoružanje, od prvog nevidljivog-stelt aviona, do nosača aviona koji je ušao u upotrebu mornarice prošle godine.

Ti potezi su uslijedili dok Kina iskušava nerve svojih susjeda teritorijalnim pretenzijama u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Međutim, tokom posjete novinara vojnoj bazi, po prvi put van Pekinga - unutar zemlje, gdje do sada nisu imali pravo prilaza, vojno osoblje se trudilo da pokaže kako nemaju šta da kriju i da svijet nema čega da se plaši.

"Kineski narod i Narodna oslobodilačka vojska su pobornici mira", rekao je Čen Sifeng, komandant baze u Litongu, u blizini stare sjeverne prijestonice Sijana, gdje je pronađeno groblje s Terakota ratnicima.

"Kina ima teritorijalne sporove sa nekim od susjeda, ali vlada i vojska su prilično uzdržani u njihovom rješavanju", rekao je Čen čija baza je sjedište jedne protivvazdužne brigade.

"Kao vojnici mi smo srećni da vidimo jačanje naše vojske, ali mir volimo još više", rekao je komandant, a prenijela agencija Rojters.

Kina želi da ovom posjetom prikaže svoju transparentnost (Foto: Beta/AP)

Baza u Litongu je u okviru vojnog regiona Landžou, jednog od sedam kineskih vojnih regiona i strateski je važan zbog etnički nemirne autonomne regije Sinđiang, koja je u njegovim granicama. Sam Sinđiang naseljen etničkom manjinom muslimana Ujgura, graniči se s centralnom Azijom, Pakistanom i Avganistanom.

U bazi u Landžou smještene su i baterije modernih protivvazdušnih raketa kratkog dometa HQ-7B, ali one nisu pokazane novinarima, jer su bile na vježbi na terenu, rekao je komandant.

Umjesto raketa novinarima su prikazani protivavionski topovi iz 1960-tih i nešto modernije verzije, a vojnici su pričali novinarima zašto su pristupili vojsci i pozirali za fogografisanje.

Izdaci za kinesku vojsku ove godine će zvanično porasti za 10,7 procenata na 740,6 milijardi juana (120 milijardi dolara), za koje mnoge vlade i analitičari kažu da ne predstavljaju stvarne troškove vojske.

Geng Janšeng, glavni predstavnik kineskog ministarstva vojske rekao je novinarima da oni ovom posjetom hoće da prikažu svoju transparentnost.

"Ova posjeta će pokazati koliko smo mi otvoreni... ali ta otvorenost je postepen proces", rekao je Geng i dodao da će oni nastaviti s tom praksom i otvoriti još više baza za posjete.

Galerija

Bonus video: