SAD i Rusija pregovaraju o Snoudenu

Šef države je izrazio snažnu riješenost da ne dozvoli da ovaj slučaj ošteti odnose Moskve i Vašingtona., poručili su iz Kremlja
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2013. 13:40h

Obavještajci Rusije i SAD "razgovaraju o sudbini" bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena, koji i dalje čeka azil na moskovskom aerodromu, potvrđeno je iz Kremlja.

Kako navodi Rojters a prenosi B92, pregovaraju agenti FBI i ruskog pandana toj agenciji - FSB (Federalna služba bezbjednosti).

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov naveo je da pregovori jesu u toku, ali da Kremlj nije umiješan u ni u kakve razgovore koji se tiču 30-godišnjeg Amerikanca kog SAD traže zbog špijunaže i odavanja tajni.

"Šef države je izrazio snažnu riješenost da ne dozvoli da ovaj slučaj ošteti odnose Moskve i Vašingtona. Nema sumnje da će tako i biti, bez obzira na razvoj situacije", rekao je Peskov.

Podsjetimo, nakon skoro mesec dana na aerodromu Šeremtjevo, Snouden je ipak odlučio da zatraži politički azil od Rusije, jer mu je onemogućeno da odleti sa aerodroma.

Zvanični Kremlj odmah se oglasio i poručio da je Snouden dobrodošao, ali da ostaje ranije postavljeni uslov da prestane sa objavljivanjem informacija koje štete interesima SAD.

Snoudenov pravni savjetnik, poznati ruski advokat Anatolij Kučerna, rekao je da je Snouden podnio zvaničan zahtev i da je procedura u toku.

Bonus video: