Egipat: Vojska postavila ultimatum Muslimanskoj braći

Vojska u Egiptu dala Muslimanskoj braći rok od 48 sati da se priključe političkom pomirenju. Vojska upozorava da je spremna da upotrebi oružje protiv "zakona rulje i terorizma"
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2013. 08:10h

Egipatska vojska uputila je ultimatum Muslimanskoj braći da se, do subote poslije podne, priključe političkom pomirenju i upozorila da je spremna da upotrijebi i oružje protiv svakog ko bude sprovodio "zakon rulje i terorizam" na protestima.

"Nećemo inicirati bilo koji potez, ali ćemo sigurno reagovati oštro protiv bilo kakvih poziva na nasilje ili zakon rulje od lidera Muslimanske braće i njihovih pristalica. Obavezali smo se da ćemo zaštititi mirne demonstrante, bez obzira na njihovu pripadnost", izjavio je vojni zvaničnik.

Taj zvaničnik je naveo da Muslimanska braća imaju 48 sati da se povinuju ultimatumu vojske, prenijela je agencija Rojters.

Egipatska vojska svrgnula je predsjednika Mohameda Mursija, člana Muslimanske braće 3. jula i formirala privremenu vladu koja je trasirala put za novu političku tranziciju koja bi trebalo da dovede do parlamentarnih izbora za oko šest mjeseci.

Vojska je ranije upozorila da je spremna da upotrijebi oružje protiv svakog ko bude sprovodio "zakon rulje i terorizam" na protestima koji su najavljeni za petak.

"Vojska ne bi upotrijebila oružje protiv svog naroda, već protiv zakona rulje i terorizma koji ne poznaje vjeru, niti naciju", navodi se u saopštenju Vrhovnog savjeta oružanih snaga Egipta objavljenom na društvenoj mreži Fejsbuk.

Vrhovni savjet oružanih snaga Egipta, koji je pozvao na masovne proteste u petak u Egiptu sa ciljem da "narod da mandat vojsci da se suprotstavi terorizmu", naveo je da će "usvojiti čvršću taktiku za rješavanje pitanja političkih previranja u zemlji", navela je agencija Rojters.

Ban Ki-mun traži Morsijevo oslobađanje

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun tražio je oslobađanje svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Morsija, dok njegove pristalice i vojska koja ga je smijenila pokušavaju da ublaže tenzije uoči današnjih protesta koje pripremaju i pristalice i protivnici.

Ban je tražio da Morsi i njegovi saradnici "budu oslobođeni ili da njihov slučaj bude transparentno preispitan bez odlaganja", izjavio je zamjenik portparola UN Eduardo del Buej.

Policija je saopštila da planira da ojača svoje redove kako bi mogla da obezbjeđuje za danas najavljene proteste zbog straha da bi moglo doći do sukoba između islamista koji traže da Morsi bude vraćen na vlast i protivnika među kojima je i vojska.

SAD ne planiraju da proglase državni udar u Egiptu

Zvaničnici administracije predsjednika SAD Baraka Obame rekli su poslanicima da zbacivanje režima u Egiptu neće proglasiti državnim udarom, što Vašingtonu omogućava da nastavi da toj zemlji daje vojnu i ekonomsku pomoć od 1,5 milijardi dolara godišnje.

Visoki zvaničnik Stejt Departmenta Vilijam Berns održao je u četvrtak sastanak sa članovima Senata i Predstavničkog doma, dan pošto su SAD odložile isporuku četiri borbena aviona F-16 u Egipat.

Egipatska vojska je početkom mjeseca zbacila predsjednika Mohameda Morsija, zatvorila ga zajedno s drugim članovima Muslimanskog bratstva i suspendovala egipatski Ustav.

Proglašenje tog događaja državnim udarom bi po američkim zakonima značilo automatsku suspenziju programa pomoći. Vašington strahuje da bi obustavljanje pomoći ugrozilo programe koji su pomogli da se obezbijedi granica s Izraelom i spriječi krijumčarenje oružja u Pojas Gaze pod kontrolom Hamasa, što se smatra kritičnim po nacionalnu bezbjednost SAD.

Poslanici su rekli da administracija nije okarakterisala promjenu vlasti u Egiptu kao državni udar i da možda nikad to neće učiniti, pošto je odlučna da nastavi da daje pomoć Egiptu. Senator Bob Korker iz Odbora za spolje poslove izjavio je da poslanici razmatraju promjene zakona o državnom udaru kako bi ga učinili fleksibilnijim za buduće slične slučajeve.

Mnogi poslanici iz obije partije se slažu sa stavom administracije i razumiju potrebu da podrži vojsku koja je čuvala mir Egipta i Izraela tri decenije. Među njima ipak ima nekih koji traže strogu primjenu zakona o državnom udaru.

Po zakonu, međutim, na predsjedniku i njegovoj administraciji je da odluči kako da okarakteriše zbacivanje egipatskog predsjednika.

Vašington je u vrijeme promjene vlasti ukazivao na velike demonstracije protiv Morsija koje su prethodile vojnoj akciji, kao i da je egipatska vlada, iako demokratski izabrana, vodila Egipat nedemokratskim putem.

Galerija

Bonus video: