Netanjahu: Razmjena udara s Hamasom još nije završena

Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbjednost dao je instrukcije vojsci da nastavi da napada mjesta odakle se puštaju zmajevi i baloni, prenijeli su izraelski mediji
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2018. 11:44h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da "razmjena udara" s Hamasom nije završena i da ne može biti prekida vatre dok Palestinci puštaju zapaljive zmajeve preko granice.

Obilazeći grad Sderot na jugu zemlje, blizu granice s pojasom Gaze, prvi put otkako su Palestinci počeli da puštaju zmajeve i balone sa zapaljivim materijalom na teritoriju Izraela, Netanjahu je rekao da "nema prekida vatre koji isključuje zmajeve i balone koji gore", navode izraelski mediji.

Neformalni prekid vatre stupio je na snagu u subotu uveče, pošto su prethodno palestinski ekstremisti za 24 sata ispalili oko 200 projektila na Izrael, a izraelska vojska odgovorila iz vazduha udarima na desetine ciljeva Hamasa kakvi se ne pamte od rata u Gazi 2014. godine.

"Sto godina se borimo protiv terorizma, borimo se silom. Na ovom mjestu, u ovom trenutku, to je linija sukoba između islamskog terora i jevrejske države i mi smo odlučni da pobijedimo. To uključuje razmjenu udara, nije još gotovo", rekao je Netanjahu i dodao da će se Hamas suočiti sa "čeličnim zidom" ako nastavi agresiju.

Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbjednost dao je instrukcije vojsci da nastavi da napada mjesta odakle se puštaju zmajevi i baloni, prenijeli su izraelski mediji.

Vojska je takođe razmjestila protivraketni sistem odbrane Gvozdena kupola u području Tel Aviva i drugim oblastima na jugu zemlje.

Dogovor o prekidu vatre postignut je zahvaljujući međunarodnom posredovanju, prije svega Egipta. Uprkos tome, izraelska vojska juče je tri puta napala mjesta odakle se puštaju zmajevi i baloni.

U posljednjih nekoliko nedjelja oni su izazvali velike požare na usjevima i u šumama na jugu Izraela.

Egipćani su navodno izvršili pritisak na Hamas da prestane da ispaljuje rakete i minobacačke projektile, jer bi nastavak mogao da izazove ozbiljniji odgovor Izraela i eskalaciju nasilja.

Uz zaustavljanje raketiranja, Izrael je zahtijevao i da se okonča puštanje balona na koje Palestinci ponekad kače i eksploziv, ali nije poznato da li su hamasovci na to pristali.

U sukobima u subotu poginula su dva palestinska tinejdžera kada je pogođena zgrada kod grada Gaze, a na izraelskoj strani ranjeno je troje ljudi.

Nasilje je eskaliralo u vrijeme masovnih protesta Palestinaca na granici pojasa Gaze i Izraela. Oni protestuju jednom nedjeljno od kraja marta protiv izraelske i egipatske blokade uvedene 2007. godine.

U tim protestima poginulo je oko 140 Palestinaca, a više od 4.000 ranjeno je bojevom municijom.

Izrael optužuje islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom da protestima prikriva napade i pokušaje probijanja granične ograde.

Međunarodna zajednica smatra da Izrael koristi prekomjernu silu protiv demonstranata koji bacaju kamenice i kotrljaju zapaljene automobilske gume prema vojnicima ali puštaju i zmajeve i balone.

Izraelska strana tvrdi da samo brani svoju granicu i građane.

Bonus video: