Abenomiks dobio podršku na izborima, premijer Japana "miran" tri godine

"Mi smo na ivici ekonomskog oporavka", uvjeravao je Abe uoči današnjih izbora
0 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Beta/AP
Šinzo Abe, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.07.2013. 20:15h

Koalicija premijera Japana Šinzo Abe pobijedila je na izborima za gornji dom japanskog parlamenta, javila je državna televizija HNK.

NHK je javila da je desničarska Liberalno-demokratska partija (LDP) kojom predsjedava Abe, sa savezničkom centrističkom strankom "Novi Komeito" (centar) u gornjem domu Parlamenta osvojila apsolutnu većinu na današnjim izborima za polovinu od 242 senatora.

Glavna opoziciona stranka, Demokratska partija Japana (DPJ), doživjela je danas još jedan debakl poslije poraza na parlamentarnih izbora decembra prošle godine.

Na vlasti od 2009. do 2012, DPJ je vlast prepustila LDP koja je vladala Japanom gotovo bez prekida od kasnih 1950-ih godina do 2009.

Poslije današnje pobjede, Abe ima trogodišnji mir bez izbora i sve poluge koalicije koja već kontroliše dvije trećine donjeg doma Parlamenta.

Premijer je naglasio da će mu izbori omogućiti "da osigura političku stabilnost" Japana koji je imao sedam promjena premijera od 2006. godine.

Šef vlade računa na ojačan ugled da bi nastavio ekonomski oporavak, nazvan "Abenomiks" koji ima popularnost i privlači pažnju u inostranstvu.

"Mi smo na ivici ekonomskog oporavka", uvjeravao je Abe uoči današnjih izbora, kada su indikatori pokazivali jačanje privredne aktivnosti, ali se analitičari ne slažu o doprinosu nove politike tome.

Da bi se treća najveća privreda svijeta oslobodila hronične deflacije i ponovo pokrenula poslije zemljotresa, cunamija i nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine, šef vlade je angažovao velika sredstva iz državnog budžeta za finansiranje velikih projekata i zatražio od Banke Japana da ubaci novac na tržište da bi se povevćala likvidnost privrede.

Treći pravac njegove politike, s ciljem da poveća mogućnosti rasta, obuhvata restrukturiranje poljoprivrednog sektora, masivnu deregulaciju i promjene pravila na tržištu rada, što sve zabrinjava centar i ljevicu.

Iošinobu Jamamoto, profesor političkih nauka na Univerzitetu Nigata, rekao je da su današnji izbori "praktično bili referendum o Abenomiksu".

Od povratka na vlast poslije prvog neuspješnog mandata kao premijer (2006-2007), Abe je povećao vojni budžet i iznio želju da izmijeni pacifistički Ustav. Taj ustav je nametnut Japanu tokom američke okupacije poslije kapitulacije militarističke vlasti Japana 1945. godine, na kraju Drugog svjetskog rata, u kojem je Japan bio saveznik fašističke Njemačke.

Bonus video: