Sirija: Naoružani Kurdi napreduju protiv Al-Nusra Fronta

Kurdi, nakon nekoliko dana žestokih borbi, preuzeli kontrolu nad gradom Ras al-Ain koji se nalazi na prostoru sjeverne sirijske pokrajine Hasakah, uz granicu s Turskom
70 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2013. 11:47h

Naoružani Kurdi preuzeli su kontrolu nad punktom kojeg su do sada pod nadzorom držali militanti iz redova Al-Nusra Fronta, terorističke organizacije koja je direktno povezana s Al-Kaidom. U isto vrijeme potvrđeno je da su Kurdi, nakon nekoliko dana žestokih borbi, preuzeli kontrolu nad gradom Ras al-Ain koji se nalazi na prostoru sjeverne sirijske pokrajine Hasakah, uz granicu s Turskom.

Informacije govore da sukobi i dalje traju u obližnjim naseljima. S kurdske strane bore se pripadnici Demokratske Unije (PYD) - političke organizacije koja je usko povezana s Kurdistanskom Radničkom Partijom (PKK). Kurdi ističu da su zarobili znatnu količinu lakog oružja, municiju i jedno vozilo s ugrađenim mitraljezom.

U isto vrijeme sirijska vojska napreduje na bojištu u Alepu gdje su ovog petka preuzeli potpunu kontrolu nad gradskom četvrti al-Rashedin.

Tokom jučerašnjeg dana katarska televizija Al-Jazeera objavila je informaciju da sirijski Kurdi planiraju da uspostave "privremenu zasebnu vladu" na prostoru sjeverne Sirije, međutim, danas se oglasio vođa PYD-a, Salih Muslim, koji je demantovao ovu vijest i istakao da "Kurdi nemaju nikakvu namjeru da osnuju svoju vlast, niti imaju planove da se odcijepe od Sirije".

Podsjetimo, sirijska vlada dala je Kurdima određeni nivo autonomije prošle godine, uključujući i kontrolu bezbjednosti u regionu iz kojeg se sirijska vojska povukla. Posljednjih mjeseci, a naročito posljednjih dana, izbijaju sve žešći sukobi između Kurda i Al-Nusra Fronta u blizini granice s Turskom. Sve dostupne informacije govore da Kurdi pobjeđuju u ovim sukobima.

Islamisti iz Dagestana pomažu sirijskim pobunjenicima

Šef ruske republike Dagestan Ramazan Abdulatipov izjavio je danas da se lokalni islamistički ekstremisti bore na strani sirijskih pobunjenika i da bi mogli da izazovu dalju destabilizaciju u Dagestanu kada se vrate.

Vršilac dužnosti predsjednika republike na sjevernom Kavkazu Abdulatipov pozvao je lokalne vlasti da spriječe "izvoz ekstremista" i da otežaju pobunjenicima da napuste Rusiju.

Rusija je tokom krize u Siriji bila saveznik sirijskog predsjednika Bašara el Asada, blokirajući sankcije Ujedinjenih nacija i pružajući režimu pomoć u naoružanju.

U građanskom ratu u Siriji je od marta 2011. godine poginulo više od 93.000 ljudi. Pojedini posmatrači su izrazili zabrinutost da bi pobunjenici iz kavkaskog regiona mogli da predstavljaju prijetnju za Zimske olimpijske igre 2014. koje se održavaju u ruskom gradu Soči.

Više od 625.000 sirijskih izbjeglica u Libanu

Više od 625.000 izbjeglica iz Sirije trenutno prima pomoć u Libanu pošto ih je nedavno u toj zemlji registrovalo još 13.000, saopštio je danas Visoki komesarijat UN za izbjeglice UN (UNHCR).

Prema saopštenju UNHCR, broj prijavljenih izbjeglica prelazi 530.000, dok oko 95.000. čeka da se registruje.

Skoro 430.000 izbjeglica ove nedjelje je primilo bonove od Svjetskog programa za hranu.

Liban se Savjetu bezbjednosti UN i međunarodnim donatorima obratio za pomoć kako bi mogao da se izbori sa sve većim brojem izbjeglica kojih bi do kraja godine moglo biti milion. Prošlog mjeseca, predsjedavajući UNHCR Antonio Guteres rekao je da broj sirijskih izbjeglica u Libanu prelazi 25 odsto domaćeg stanovništva.

Galerija

Bonus video: