Stare, dobre metode: Ako NSA ne može u kompjuter, može CIA u stan

Obično po dva operativca krišom provaljuju u stan vlasnika koji nije kod kuće, a potom jedan od njih vadi iz torbe disk i učitava program u vlasnikov kompjuter.
192 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2013. 10:48h

Kad se metode Američne Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) pokažu ograničenim u pristupanju važnim kompjuterima ili elektronskoj pošti, ova agencija u pomoć pozive ekipu CIA, koja tajno provali u kuće i kompjutere, instalirajući programe za špijuniranje.

Među obavještajcima je ta operacija poznata kao "tajni ulazak" ili "operacija crna torba", prenosi američki časopis "Forin polisi" (Foreign Policy).

Obično po dva operativca krišom provaljuju u stan vlasnika koji nije kod kuće, a potom jedan od njih vadi iz torbe disk i učitava program u vlasnikov kompjuter, dok drugi motri da neko ne naiđe.

Nakon svega par minuta, neobični "provalnici" odlaze iz stana, ne ostavljajući ni najmanji trag za sobom.

U vrijeme hladnog rata, takve misije su izvođene da bi se provaljivali sefovi, krali šifarnici ili fotografisale oznake na mašinama za kucanje šifrovanih tekstova, a danas je ova vrsta provaljivanja poznata među agentima CIA i NSA kao "of-net operacija", koja se izvodi "van mreže", kako bi se ušlo u kompjutere i i-mejl naloge meta od značaja za američke špijune.

Tajna služba Centralne obavještajne agencije danas izvodi operacije "s digitalnom crnom torbom" za NSA, i to tempom koji nije viđen još od zenita hladnog rata, navodi časopis.

Prema pisanju ovog lista, tokom proteklih 10 godina, specijalno obučeni tajni operativci CIA izveli su preko stotinu izuzetno osjetljivih akcija provaljivanja u komunikacione i kompjuterske sisteme stranih vlada i vojski, kao i u informacione sisteme nekih od najvećih stranih multinacionalnih korporacija.

Program za špijuniranje se tajno unosi u komputerske servere, u bezbjedne telefonske linije uvode se prisluškivači, kompjuterski diskovi se tajno kopiraju, drugim rečima, CIA pripomaže u postavljanju tajne nadzorne mreže "za pecanje".

Nakon svega par minuta, neobični "provalnici" odlaze iz stana (Foto: Reuters)

Izvori u američkim obavještajnim krugovima potvrđuju da su od terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine, tajne operacije CIA omogućile NSA da pristupi velikom broju novih i izuzetno važnih meta širom svijeta, prije svega u Kini i drugim zemljama istočne Azije, kao i na Bliskom i Srednjem istoku i u južnoj Aziji.

U naročito značajnoj operaciji koja je izvedena prije par godina u jednoj južnoazijskoj zemlji uzdrmanoj sukobima, tim agenata CIA za tehničke operacije instalirao je moderan uređaj za prisluškivanje u centar koji servisira nekoliko linija sa optičkim kablovima, piše "Forin polisi".

To je NSA omogućilo da u realnom vremenu presretne neke od najosjetljivijih internih komunikacija Generalštaba i najviših vojnih zapovjednika u toj zemlji tokom proteklih nekoliko godina.

Nedavno su operativci CIA provalili i u jednu kuću u zapadnoj Evropi i tajno učitali program za špijuniranje u lični računar čovjeka za koga se sumnjiči da je glavni za regrutovanje pojedinaca koji žele da se bore na strani militantne grupe Al-Nusra u Siriji.

Ovako bliska saradnja CIA i NSA fascinantna je iz više razloga, a naročito s obzirom na to da su dvije službe sve donedavno bile prilično "netrpeljive" jedna prema drugoj, kako navodi američki časopis.

Galerija

Bonus video: