Australija protjeruje ilegalne imigrante

Prema sporazumu Australije i Papue Nove Gvineje, sve osobe čiji zahtjevi za azil u Papui Novoj Gvineji budu odbijeni, moraće da se vrate u svoje zemlju ili da odu u neku treću državu.
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 14:18h

Australija je danas saopštila da će zatvoriti svoje granice za ilegalne imigrante i da će ih protjerati na teritoriju Papue Nove Gvineje.

"Od sada nijedan tražilac azila koji ilegalno brodom dođe u Australiju neće imati šanse da u zemlji ostane kao izbeglica", rekao je australijski premijer Kevin Rud, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kolegom iz Papue Nove Gvineje, Piterom O'Nilom.

On je dodao da će tražioci azila biti odvedeni u pritvornu jedinicu na ostrvu Manus. Prema sporazumu Australije i Papue Nove Gvineje, sve osobe čiji zahtjevi za azil u Papui Novoj Gvineji budu odbijeni, moraće da se vrate u svoje zemlju ili da odu u neku treću državu.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel (Amnesty International) osudila je odluku australijskih vlasti, ističući da su oni okrenuli leđa "najugroženijima na svijetu".

Bonus video: