Mugabe nudi 330.000 dolara za informaciju o krtici

Krtica, koja sebe naziva „Baba Jukva“, počeo je da objavljuje povjerljive informacije prije četiri mjeseca i sumnja se da radi u samom vrhu režima
0 komentar(a)
Robert Mugabe, Foto: Reuters
Robert Mugabe, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2013. 13:46h

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe ponudio je 330.000 dolara novčane nagrade za informaciju o identitetu anonimnog zviždača koji je otkrio informacije o vladinom planu ubistva jednog političara, korupciji i namještanju rezultata izbora koji se održavaju krajem mjeseca.

Krtica, koja sebe naziva „Baba Jukva“, počeo je da objavljuje povjerljive informacije prije četiri mjeseca i sumnja se da radi u samom vrhu režima.

Stranica Baba Jukve posjećena je više od milion puta i ima gotovo 250.000 pratilaca.

U člancima koje postavlja na Fejsbuku, krtica optužuje vladine ministre za korupciju, a visoke zvaničnike policije za brutalnost. Takođe su na istoj stranici objavljeni privatni brojevi mobilnih telefona optuženih zvaničnika, objavio je juče list „Sidnej morning herald”.

Većina Zimbabveanaca ima pristup internetu putem mobilnih telefona u zemlji od 10 miliona, što bi moglo uticati na ishod izbora zakazanih za 31. jul

Baba Jukva je osporio i vladine informacije o zdravstvenom stanju 89-godišnjeg Mugabea, što je toliko razbjesnilo šefa države da je ponudio novčanu nagradu za identifikovanje krtice – a da ironija bude veća, detalje o nagradi objavljeni su na spornoj stranici.

Odlučni pokušaji vladajuće partije Zanu-PF da ubijedi upravu Fejsbuka da ugasi stranicu nisu urodili plodom, a Mugabe je od svojih prijatelja u kineskoj vladi zatražio tehničku podršku za cenzurisanje društvene mreže i identifikovanje autora stranice.

Post koji je izazvao posebnu zabrinutost na stranici Baba Jukve – potpisan sa „Asijiki“, što na jeziku Šona znači „Ne povlačimo se“ – odnosi se na plan ubistva bivšeg vladinog ministra kojeg partija Zanu-PF sumnjiči za curenje informacija.

Edvard Čindori-Čininga poginuo je u automobilskoj nesreći nedugo pošto je kritikovao kontroverznu industriju dijamanata u Zimbabveu. „Rekao sam vam da će nam ove godine trebati vreće za tijela... Rat je počeo“, napisao je Baba Jukva poslije smrti ovog političara. U prošlosti, Mugabeovi oponenti su stradali u sličnim, neobjašnjenim saobraćajnim nesrećama.

Većina Zimbabveanaca ima pristup internetu putem mobilnih telefona u zemlji od 10 miliona, što bi moglo uticati na ishod izbora zakazanih za 31. jul.

Nomater Humalo, Zimbabveanac koji živi u Sjedinjenim Državama, sumnja da anonimni bloger živi u Zimbabveu. On tvrdi da Baba Jukva živi u inostranstvu i da ima mrežu doušnika, koji se vjerovatno međusobno i ne poznaju.

„Više nas ništa ne iznenađuje u Zimbabveu“, kazao je Humalo. „Više sve znamo o ubistvima, dogovorima o prodaji dijamanata, sobama za mučenje, korupciji, namještanju izbora, unutrašnjih borbi za prevlast i drugih tajni. Smatramo da više nema tajni; da zaista možemo biti slobodni“.

Bonus video: