Kapital sa istoka

Investitori vjeruju da će ove godine najviše ulaganja doći iz Kine

Nivo stranih direktnih investicija u svijetu u 2013. dostići će najviše 1,45 biliona dolara, očekivanja su Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj
0 komentar(a)
Peking, Foto: Reuters
Peking, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2013. 08:07h

Investitori će u druge zemlje ove godine ulagati i širiti svoj biznis taman koliko su to činili i u 2012. godini, pišu Večernje novosti a prenosi B92.

Nivo stranih direktnih investicija u svijetu u 2013. dostići će najviše 1,45 biliona dolara, očekivanja su Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Nešto veći rast, do 1,6 biliona, prekogranične investicije će dostići naredne godine, dok se u 2015. prognoziraju ulaganja od 1,8 biliona dolara.

Anketa među investitorima pokazuje da se najviše nade polaže na ulagače iz Kine. Čak 60 odsto ispitanika vjeruje da će oni biti glavni izvor investicija.

Slijede kompanije iz Amerike, Njemačke, Velike Britanije, Japana, Francuske, Indije, Kanade, Koreje i Rusije. Ako se pitaju ulagači, najprivlačnije polje za ulaganje u Africi biće poljoprivreda, rudarstvo i ugostiteljstvo. U Aziji ih privlači proizvodnja hrane, duvana i pića, građevinarstvo i saobraćaj. Evropa i Severna Amerika privlače ulagače u elektroopremu i elektroniku, ali i razne usluge. Latinska Amerika i Karibi mame novac ulagača rudarstvom i ugostiteljstvom.

Iako prespektivno za buduća ulaganja, rudarstvo je industrija koja je prošle godine osjetila najveći pad investicija - za čak 51 milijardu dolara. Prozivodnja koksa i nuklearnog goriva je privukla za 46 milijardu dolara manje ulaganja, a metalci 33 milijarde dolara manje.

Kada je riječ o porijeklu investicija, lane ih je najviše stiglo iz Amerike, 329 milijardi dolara, ali ih je najviše u tu zemlju i stiglo - 168 milijardi dolara. Japanci su bili drugi na listi investitora, jer su uložili 123 milijarde dolara. S druge strane, druga zmelja po privlačenju stranih investicija je bila Kina - 121 milijarda dolara.

Ulagnje u "poreske rajeve" i "ofšor" zone ostaje problem bez pravog rješenja. Investicije u oblasti koje nude izuzetne poreske olakšice prošle godine su dostigle 80 milijardi dolara i rastu iz godine u godinu.

"Izbjegavanje poreza i transparentnost u međunarodnim finansijskim transakcijama su pitanja od globalnog značaja i zahtijevaju multilateralni pristup", navodi se u analizi ovog tijela Ujedinjenih nacija.

Međunarodni napori su se do sada uglavnom fokusirali na problem "ofšor" zona, ali su oblasti posebne namjene daleko veći fenomen.