Sirija: Sukob među pobunjenicima u Alepu

Pobunjenici u Siriji su danas stupili u otvoren međusobni sukob boreći se za kontrolu ključnog kontrolnog punkta u gradu Alepu, navode aktivisti
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2013. 17:51h

Sukobljene frakcije pobunjenika u Siriji sve češće se međusobno napadaju. Uprkos borbi za svrgavanje Bašara el Asada, nerijetka su međusobna ubistva i kidnapovanja.

Međusobne razmirice ne mogu više biti skrivene, pošto Slobodna sirijska armija zahtijeva od frakcije ustanika povezanih sa Al Kaidom "Islamska država Irak" da preda osumnjičenog za ubistvo istakutog komandanta Slobodne sirijske armije, koji je ubijen u četvrtak.

Zapovednici Slobodne Sirijske armije upozorili su da širokom pokretu koji se bori protiv Asada prijeti ozbiljna kriza.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da se bitke vode oko strateškog kontrolnog punkta u Alepu u oblasti Bustan al-Kasr.

Početkom nedjelje borci povezani sa Al Kaidom zaposjeli su taj punkt i zatvorili prolaz, sprječavajući dostavljanje hrane drugim djelovima grada pod kontrolom drugih pobunjenika.

Aktivisti Opservatorije naveli su da se borba smirila, pošto su borci Al Kaide napustili tu oblast. Za sada se ne zna ko vlada ovim kontrolnim punktom. U tom dijelu grada danas je bilo i sukoba pobunjenika i vladinih trupa.

Sukobi su novi minus za opoziciju koja već dugo nije sposobna da ujedini ni vojsku ni civilne operacije u borbi protiv Asada.

Pošto su sukobi prošireni u cijeloj Siriji, pobunjenici surovo napadaju jedni druge i njihove pristalice.

Međupobunjenički konflikti su rasplamsani zbog konkurencije oko novih regruta i nabavke oružja, ali i zbog prava odlučivanja o karakteru poslijeratne Sirije.

"Islamska država želi da eliminiše zapovjednike Slobodne sirijske armije", rekao je komandant te armije Ahmed Farzat.

Kemal Hamami ubijen je u četvrtak poslije sastanka sa ostalim članovima grupe čija je tema bila nabavka novog oružja.

Bio je član Vrhovnog vojnog savjeta Slobodne sirijske armije, a ubijen je tokom sastanka sa članovima iračke grane Al Kaide "Islamska država Irak" u sirijskom lučkom gradu Latakiji.

Ubijeni Hamami je radio kao mesar prije pobune i bio je jedan od njenih pokretača.

"Islamska država bila je bijesna zato što je planirao operacije bez konsultacije sa njima", rekao je jedan pobunjenik koji je bio svjedok ubistva.

Ipak, pobunjenici se ne bore samo zbog oružja i taktike. Prošle nedjelje, članovi Islamske države opuženi su za odsijecanje glava dvojici boraca Slobodne sirijske armije, i ostavljanje njihovih glava pored kanti za smeće.

Slobodna sirijska vojska pokušava da izgradi logističku mrežu i ojača svoju poziciju, od kako je SAD obećao oružje opozicionim grupama.

Još od februara, kada su u predgrađima Damaska poražene pobunjeničke snage i snage iz redova islamističkih milicija, a kasnije pobjedom u Al-Kusairu, ne prestaje napredovanje vladinih snaga u slamanju pobune u Siriji. Trenutno je u toku vojna kampanja za oslobađanje Alepa, "Sjeverna oluja", a prije dvije sedmice je započela i operacija čišćenja Homsa, a proteklih nekoliko dana se težište sukoba prebacilo na provincije Damask, Dara i Deir Ez-Zor.

Pobunjenici u Homsu su pokušali da ublaže pritisak vladinih snaga apelujući na predsjednika i glavni štab sirijske vojske da se za vrijeme Ramazana, mjeseca posta i molitve kod muslimana, proglasi prekid vatre, što naravno nije uzeto u obzir, prenosi RT.

Sirijska vlada i predsjednik Bašar Al-Asad nisu htjeli ni da pregovaraju o mogućnosti primirja pa su odbili zahtjev pobunjenika u Homsu, jer je samo nekoliko dana ranije, 25. juna, saudijski ministar spoljnjih poslova Saud Al-Faisal u razgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem insistirao da se pobunjenicima u Siriji isporuči protivvazdušno i protivoklopno naoružanje. Sasvim je jasno da se u Homsu radilo o očajničkom pokušaju islamističkih militanata da dobiju na vremenu i pokušaju da dođu do tog oružja.

Sirijski ministar informisanja, Omran Al-Zoubi, 26. juna je izjavio 'da je Saudijska Arabija zabrinuta zbog napredovanja sirijske vojske i slamanja pobune'.

Mapa sukoba pobinjenika i sirijske vojske

Čišćenje Homsa

PressTV javlja da vladine snage ostvaruju značajan napredak u Homsu i da su preuzeli kontrolu nad djelovima četvrti Kaldije gdje je pronađena znatna količina projektila izraelske proizvodnje. Čišćenju Homsa se, prema tvrdnjama oficira sirijske vojske, mora pristupiti oprezno obzirom da je (isto kao što je bio slučaj u Al-Kusairu) grad isprepleten mrežom podzemnih tunela koji raspolažu električnom energijom. U otkrivenim djelovima 'podzemnog grada' u Homsu je pronađeno oružje, računari, oprema za nadzor, sanitetski materijal, čak i radionice za izradu eksploziva.

Opozicioni aktivisti takođe potvrđuju napredovanje vladinih snaga u Homsu i navode 'da će nakon zauzimanja četvrti Kaldije i Starog grada, Homs u potpunosti pasti u ruke sirijske vojske, potom će se Asadova vojska posvetiti "čišćenju" cijele provincije oko prijestonice Damaska, a nakon Ramazana će na red doći i Alepo'.

'Vladine snage u Homsu koriste Skudove, svakodnevno granatiraju i vrše vazdušne napade na četvrti u kojima se nalaze pobunjenici, napreduju tenkovima, a u pomoć su im pristigli i pripadnici specijalnih snaga Hezbolaha; doduše ne kao u Kusairu, ali ih ima oko hiljadu i kao stručnjaci u ratovanju u urbanim područjima ograničili su se na savjetovanje vladinih snaga, manje operacije a koriste ih i kao snajperiste. Sirijska vojska želi da ostvari pobjedu u Homsu po svaku cijenu, jer je taj grad bio centar pobune 2011.', izjavio je opozicioni aktivista iz Homsa, Abu Musab.

Operacije u okolini Damaska

U operacijama oko Damaska sirijska vojska je ostvarila važnu pobjedu i oslobodila industrijsku zonu Al-Kabun na istoku glavnog grada, što je bio slučaj i s cijelim područjem na sjeverozapadu koje je sada pod potpunom kontrolom vladinih snaga. Kao u Kusairu i Homsu, sirijska vojska je i u blizini Damaska otkrila 500 metara podzemnog tunela koje su koristili pripadnici islamističkih milicija, a koji je povezivao Džobar i Al-Kabun.

Nepažnja ili brzina su se pokazali kobnim pri ulasku u Al-Kusair, kada je, ne znajući da se ispod njih nalazi mreža takvih hodnika i tunela odakle su pobunjenici sigurni od artiljerijske i pješadijske vatre pružali otpor, poginulo 23 pripadnika Hezbolaha. Nakon tog iskustva sirijska vojska je razradila novu strategiju koja zahtijeva nešto više vremena, ali zato garantuje minimalne gubitke. Vojni izvori navode da je očišćeno i šire područje južno od Damaska, kao i Istočna Gota, Barzeh, Džobar i Daraja.

Zbog humanitarna krize u Alepu stanovništvo ustalo protiv pobunjenika

U Alepu, kao što je bilo i za očekivati, sirijska vojska se bori oprezno, polako napreduje i nanosi pobunjenicima znatne gubitke u ljudstvu. Međutim, osim ratnih izvještaja, pažnju međunarodne zajednice je privukla i humanitarna katastrofa kroz koju prolazi civilno stanovništvo u djelovima koje pod kontrolom drže pobunjeničke snage. U Alepu nedostaje bukvalno sve, od hrane i vode, do električne energije, a vođe 'Slobodne sirijske vojske' i pripadnici Al-Nusra Fronta su se dogovorili da u Bustan Al-Kasru uvedu embargo na prodaju i prevoz prehrambenih proizvoda, mliječnih proizvoda za djecu i ljekova.

'Svim trgovcima, poljoprivrednicima i vlasnicima mlinova, silosa žita zabranjeno je da prevoze brašno i druge vrste žitarica na neoslobođena područja. Svi koji se ogluše o ovu naredbu će biti kažnjeni po zakonu', navodi se u dokumentu.

Kada su se stanovnici pobunili zbog ove odluke ratnih komandanata islamističkih milicija došlo je do sukoba, a na video snimku s protesta se jasno vidi kako jedan militant Al Nusra–Fronta puca u okupljenu masu ljudi kako bi ih rastjerao.

Za razliku od četvrti koje u Alepu kontrolišu pobunjenici, sjeverno od grada u Zahri i Nubolu, koji su pod opsadom već mjesecima, sirijski helikopteri uprkos blokadi redovno opskrbljuju stanovništvo s osnovnim potrepštinama.

Sirijski poljoprivrednici pod vatrom uspješno završili žetvu pšenice

Dok se u Alepu praktično gladuje, a zapadni mediji kao npr. Rojters za to optužuju vladu u Damasku jer je 'blokirala sve prilaze pojedinim gradskim četvrtima u Alepu i na taj način neselektivno kažnjava ljude', sirijski poljoprivrednici su ponekad i pod vatrom uspješno obavili ovogodišnju žetvu pšenice, a rod se procjenjuje na oko milion tona.

Glavni čovjek za poljoprivrednu proizvodnju pri ministarstvu poljoprivrede, Abdul Moen Kadamani, za sirijsku državnu agenciju SANA je izjavio da je ovogodišnji rod pšenice koja je predana u silose iznosio 907.143 tona, kao i da se nada da će i ostalih 114.049 tona biti prikupljeno i otkupljeno.

Kadamani je pojasnio da je 730.528 tona pšenice namijenjeno za preradu, a 176 615 tona će biti uskladišteno kao sjeme za sjetvu.

Žetvu u Siriji je komentarisao i "Wall Street Journal" koji je krajem prošlog mjeseca s čuđenjem pisao kako 'sirijski farmeri počinju žetvu nalazeći se između dvije vatre'.

Koliko god se bankari s Vol Strita čudili, čak je i laicima jasno da se bez punih silosa i rezervi žitarica ne mogu voditi ratovi, a dokaz za to su i događanja u Alepu u proteklih nekoliko dana, gdje su se stanovnici, koji su pretrpjeli sve ono što im je pobunjenička "vlast" do sada silom nametala, ali zbog njihovih "viših ciljeva" ipak ne žele da gladuju.

Galerija

Bonus video: