Bašar al Asad pozdravio pad Muslimanske braće u Egiptu

"Muslimanska braća i njima slični koriste religiju i koriste je kao masku. Smatraju da kada nisi sa njima politički, nisi ni sa Bogom"
1 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Beta/AP
Bašar al Asad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.07.2013. 18:28h

Sirijski predsjednik Bašar el-Asad pozdravio je svrgavanje predsjednika Mohameda Morsija i Muslimanske braće s vlasti u Egiptu.

Arapski identitet ponovo je na pravom putu nakon pada sa vlasti egipatske Muslimanske braće, koja su religiju upotrebljavala za sopstvenu političku korist, ocijenio je Bašar el-Asad, preneo je Asošiejted pres.

"Muslimanska braća i njima slični koriste religiju i koriste je kao masku (...) Smatraju da kada nisi sa njima politički, nisi ni sa Bogom", rekao je Asad u intervjuu za dnevnik "Baas", preko kog se prenose stavovi vladajuće Partije arapske socijalističke obnove (Baas).

Prošlog mjeseca Morsi je razljutio sirijske zvaničnike proglašavajući da prekida veze sa Damaskom i zatvara ambasadu u glavnom gradu Sirije

Asadov komentar dolazi nedjelju dana pošto je egipatska vojska zbacila islamističkog predsjednika Muhameda Morsija poslije zahtjeva miliona ljudi koji su izašli na ulice i ovo je drugi put da on likuje javno zbog Morsijevog pada, podsjeća američka novinska agencija.

Asad je prošlog četvrtka drugom državnom dnevniku pohvalio masovne proteste Egipćana, ističući da je Morsijevo zbacivanje kraj "političkog islama".

AP naglašava da se i Asad suočava sa pobunom u Siriji i da odbija da odstupi, nazivajući pobunu međunarodnom zavjerom koju izvode islamske ekstremističke i fundamentalističke grupe, kao što su sirijska Muslimanska braća - ogranak egipatske istoimene Morsijeve grupe.

Prošlog mjeseca Morsi je razljutio sirijske zvaničnike proglašavajući da prekida veze sa Damaskom i zatvara ambasadu u glavnom gradu Sirije.

Otac aktuelnog sirijskog šefa države, pokojni predsjednik Hafez el-Asad, ugušio je pobunu koju su predvodila Muslimanska braća u gradu Hami na sjeveru, 1982. godine, a u tronedjeljnim sukobima poginulo je između deset i dvadeset hiljada ljudi, podseća AP.

Bonus video: