Britanija nakon osam godina isporučuje Jordanu radikalnog islamistu

Nakon što ga je jedan španski sudija opisao kao “desnu ruku Osame bin Ladena u Evropi”, Abu Katada je bio hapšen i pušten na slobodu
1 komentar(a)
Abu Katada, Foto: BBC
Abu Katada, Foto: BBC
Ažurirano: 06.07.2013. 13:23h

Radikalni muslimanski sveštenik Abu Katada biće sjutra deportovan iz Velike Britanije u Jordan, poslije osam godina nastojanja britanske vlade da ga pošalje kući zbog suđenja za terorizam, piše danas britanska štampa.

Abu Katada, koga Jordan traži kako bi mu se sudilo zbog optužbi da se bavio terorizmom, biće prebačen iz Britanije specijalnim letom.

Posmatrači jedne jordanske organizacije za ljudska prava pratiće Katada na letu, piše list “Telegraf”.

Predstavnik britanskog ministarstva unutrašnjih poslova odbio je da komentariše pisanje lista, prenio je Rojters.

Nakon što ga je jedan španski sudija opisao kao “desnu ruku Osame bin Ladena u Evropi”, Abu Katada je bio hapšen i pušten na slobodu od kada se prvi put našao u britanskom zatvoru 2001.

On je posljednji put vraćen u zatvor u martu nakon što je prekršio uslove boravka pod kaucijom na slobodi.

Jordan je uklonio i posljednju prepreku koja je sprečavala Britaniju da Katadu pošalje kući, kada je prihvatio ekstradicioni ugovor kojim se traži da dokazi dobijeni upotrebom mučenja ne mogu da se koriste protiv njega.

Ova priča je bila neprijatna za britansku konzervativnu vladu, koja želi da se prikaže kao stroga u pogledu bezbjednosti i imigracije, ocjenjuje Rojters.

Bonus video: