Ljekari savjetuju porodici isključenje Mandele sa aparata

Ranije je iz predsjedničke administracije saopšteno da je Mandelino zdravlje "stabilno kritično"
65 pregleda 1 komentar(a)
Nelson Mandela, Foto: Beta/AP
Nelson Mandela, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.07.2013. 17:35h

Ljekari su savetovali isključenje sa aparata porodici bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele, javio je Frans pres, pozivajući se na sudski dokument od 26. juna.

Agencija navodi da "porodica Mandela razmatra tu opciju kao veoma realnu mogućnost, radije nego da produžava njegovu patnju".

Ranije je iz predsjedničke administracije saopšteno da je Mandelino zdravlje "stabilno kritično“. Međutim, AFP, pozivajući se na "pravni dokument" javlja da se njegov život održava isključivo uz pomoć aparata.

"On je u stalnom vegetativnom stanju a disanje mu održava aparat", navela je francuska agencija, prenoseći ljekarski zaključak iz podneska iz predmeta porodičnog spora Mandelinih o ekshumaciji i ponovnom sahranjivanju porodičnih ostataka njegovo troje djece.

Dokument sa nazivom "Potvrda o hitnosti" obnarodovao je pravni zastupnik članova Mandeline porodice pred sudom. AFP navodi da advokati Mandelinih rođaka, članovi porodice i vladini zvaničnici nisu bili dostupni za komentar u trenutku objavljivanja vijesti.

Početkom juna Mandela je smješten u bolnicu sa recidivom plućne infekcije.

Mandela (94) je bio prvi u istoriji tamnoputi predsjednik Južne Afrike i vladao je tom zemljom od maja 1994. do juna 1999. Tokom svoje aktivne borbe protiv aparthejda proveo je u zatvoru 27 godina. Mandela je 1993. godine nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

Bonus video: