Snouden odlučio: Ne ostajem u Rusiji

Bivši saradnik CIA-e Edvard Snouden odlučio je da ne zatraži politički azil u Rusiji, objavio je sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov
4 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.07.2013. 20:31h

Edvard Snouden neće postati politički azilant u Rusiji, sam je odustao od te namjere. On u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo može i dalje da ostane koliko god vremena želi. Moskva sa svoje strane ne planira da bivšeg agenta CIA-e bilo gdje nasilno izruči a pogotovo ga neće izručiti SAD-u, gdje postoji zakonska mogućnost smrtne kazne. To je posebno podvukao sekretar Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

Trenutno je Snouden poslao zahtjeve za politički azil cijelom nizu država Južne Amerike, Azije i Evrope. Poljska i Indija već su ga odbile. Druge države izjavile su da neće razmatrati pitanje političkog azila jer po pravilima Snouden mora zahtjev za azil da preda lično a ne preko posrednika. Tako su odgovorile Finska i Ekvador. Prema mišljenjima stručnjaka, to nije ništa drugo nego uvijeno odbijanje Snoudenovog zahtjeva, jer ništa ne sprječava diplomate bilo koje zemlje kojoj se obratio da ga posjete lični i da mu predaju odgovarajuće formulare. O tome govori Konvencija UN-a iz 1951. godine koja se bavi statusom izbjeglica. Rusija joj ovu povelju potpisala 1992. godine.

Jedna od zemalja gdje Snouden može s velikom vjerojatnošću da dobije utočište je Venecuela, kaže politolog i voditelj portala "Terra Amerika" Kiril Benediktov.

Venecuela je najveći izvoznik nafte u SAD. U krajnjem slučaju, dok SAD ne dostigne energetsku nezavisnost kojoj teži, Venecuela može bezbolno da pruži utočište Snoudenu bez pritisaka koje je doživio Ekvador. Novi predsjednik Venecuele Nikolas Maduro već je dao izjavu o tome.

Međutim, i u Europi ima zemalja koje su spremne da pruže azil Snoudenu, pogotovo nakon što je objavio informacije da se američke obavještajne službe špijunirale glavne funkcionere EU na njihovoj vlastitoj teritoriji. Evropljani su bili u šoku. Postoji velika vjerovatnoća da će svoja vrata Snoudenu otvoriti Njemačka, smatra politolog Boris Mežujev.

Njemačka koja je izrazila svoj protest protiv prisluškivanja bi mogla da pokaže karakter i da da do znanja da ne namjerava da trpi nelegalne akcije od strane partnera iz Sjevernoatlantske alijanse. Njemačka je zemlje koja pazi da se ljudska prava u Evropi poštuju, a tu se ubrajaju i prava na nezavisnost država u odnosu na samovolju obavještajnih službi.

SAD traže od Snoudena da se vrati u domovinu i izađe pred sud. Bivšeg tehničkog službenika CIA-e terete da je doveo u opasnost nacionalnu sigurnost SAD-a.

Bonus video: