SLAVLJE NA TAHRIRU

Vojska izvela državni udar: Morsi više nije predsjednik Egipta

Sudije Vrhovnog Ustavnog suda Egipta moraju u što kraćem periodu da pripreme vanredne izbore
35 komentar(a)
21.02.2019. 03:22h

Nakon što se vojni vrh obratio Egipćanima i saopštio da Mohamed Morsi nije više predsjednik Egipta trg Tahrir je proključao od oduševljenja.

U saopštenju naciji Vojska Egipta je saopštila da predsjedničko mjesto preuzimaju sudije Vrhovnog Ustavnog suda Egipta koji će se potruditi da u što kraćem roku oforme tehnokratsku vladu.

Osim što su obavezni da sačuvaju sva prava i slobode svih građana Egipta sudije Vrhovnog Ustavnog suda Egipta moraju u što kraćem periodu da pripreme vanredne izbore na kojima će biti izabran novi predsjednik Egipta.

Događaji prije obraćanja vojnog vrha

Egipat je bio na ivici haosa, nakon što je Mohamed Morsi odbio da podnese ostavku, a mediji izvještavaju da je vojska pokrenula i tenkove van Kaira.

Morsijev portparol je za televiziju NBC izjavio da je počeo "puni državni udar" i da tenkovi napreduju. Drugi izvori ističu da vladini zvaničnici napuštaju administrativne zgrade.

Stotine hiljada ljudi je na ulici, a BBC javlja da je nekoliko oklopnih vozila ušlo u Kairo.

Savjetnici Morsija su se oglasili na društvenim mrežama, i tvrde da su na ulice Kaira izašli tenkovi i da se raspoređuju oko trga Tahrir i da vojska kontroliše najmanje dva mosta preko Nila.

Pješadijske trupe uz podršku oklopnih snaga i komandosa, raspoređene su večeras širom Kaira, gdje su opkolile manifestacije pristalica predsjednika Egipta, ključne objekte i zaposjele glavne raskrsnice.

Izvještači agencije AP kažu da su vojnici, uz podršku oklopnih transportera i u punoj borbenoj opremom, raspoređeni na mostovima i strateškim lokacijama u blizini mjesta na kojima su u toku skupovi pristalice proislamskog predsjednika Mohameda Morsija.

Egipatska vojska postavila je bodljikavu žicu i metalne ograde oko kabineta egipatskog predsjednika Mohameda Morsija i rasporedila oklopna vozila i vojnike kako bi spriječila njegove pristalice da s obližnjeg protesta dođu do predsjedničke palate, prenose očevici.

Vojska je u saopštenju objavila da samo osigurava područje negirajući vijesti da napada Morsijeve pristalice. "Egipatska vojska pripada svim Egipćanima", ističe se u saopštenju.

Raspoređivanje snaga po ulicama i u ustanovama je dio akcije vojske da pojača kontrolu, uz zabranu putovanja Morsija, državnog vrha i njihovih saveznika u inostranstvo, "u pripremi gotovo izvjesne akcije za uklanjanje islamističkog predsjednika kome je popodne istekao ultimatum" - piše agencija AP.

Esam el Hadad, takođe Morsijev savjetnik, je kazao da se zbog "istorijske istine" stvari moraju nazvati svojim imenom, napisavši da se u Egiptu dešava vojni puč.

BBC javlja da je bilo izvještaja o tome da je Morsiju i njegovim saradnicama zabranjen izlazak iz zemlje, a izvori bliski Morsiju su saopštili da trenutno ne znaju gdje se nalazi predsjednik Egipta.

Na kairskom aerodromu je pooštrena kontrola da lideri Bratstva i drugih islamističkih grupa ne bi pobjegli, javlja AP, dok lokalni mediji dodaju i informaciju da je nekoliko najviših lidera Muslimanskog Bratstva u kućnom pritvoru.

Kancelarija egipatskog predsjednika Muhameda Morsija saopštila je da koaliciona vlada treba da bude dio rješenja političke krize, ali nije ponudila kompromis, nakon što je danas poslije podne istekao rok koji je vojska dala predsjedniku da ispuni zahtjeve demonstranata i podnese ostavku, prenosi Rojters.

U saopštenju je navedeno da predsjednik Morsi smatra da su opozicione stranke odgovorne za gušenje političke inicijative kojom bi, takođe, bio formiran panel za pripremanje amandmana na ustav koji je usvojen u decembru, prenosi Rojters.

Ultimatum koji je vojska postavila islamističkom predsjedniku Egipta Muhamedu Morsiju da ispuni zahtjeve demonstranata i podnese ostavku, istekao je danas popodne i sada se očekuje saopštenje vojske.

Nekoliko minuta prije isteka roka na ulice su izašle desetine hiljada pristalica i protivnika Morsija, koji je ranije rekao da će ostati na predsjedničkoj funkciji bez obzira na ultimatum, prenosi AFP.

Morsi optužen da je izdao revoluciju

Protivnici optužuju Morsija da je izdao revoluciju time što je sva vlast koncentrisana u rukama islamista, dok je privreda propala. Pristalice kažu da je naslijedio mnogo problema i da bi mu trebalo dozvoliti da završi mandat koji traje do 2016.

Moćne egipatske oružane snage u ponedjeljak su Morsiju dale rok od 48 sati koji ističe danas u 16.30 sati po lokalnom vremenu. U međuvremenu, egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je da će odlučno odgovoriti na svako nasilje, prenosi AFP.

Policija je poručila da će zaštiti građane i preduzeti mjere da spriječi dalje krvoproliće u sukobima Morsijevih pristalica i protivnika u kojma je od 26. juna poginulo 47 ljudi.

Političko krilo vladajuće Muslimanske braće odbilo je poziv da razgovara s komandantom oružanih snaga.

Morsijeve pristalice spremne za mogući okršaj

"Mi ne idemo na sastanke po pozivu ni sa kim. Mi imamo predsjednika i to je to", izjavio je za Rojters jedan od lidera stranke Sloboda i pravda Valid al-Hadad.

Morsijev portparol je prenio da predsjednik smatra da je bolje umrijeti "stojeći kao drvo", braneći legitimitet svoje funkcije dobijen na izborima, nego ući u istoriju kao neko ko je raspršio nade Egipćana u demokratiju.

Tvrdeći da Morsi ne želi po svaku cijenu da ostane na funkciji zbog sebe, portparol Ajman Ali je za Rojters rekao da je predsjednik noćas u obraćanju naciji poručio da se neće odazvati pozivima da podnese ostavku da bi "odbranio demokratski sistem".

"Za predsjednika je bolje da umre stojeći kao drvo, nego da vrati Egipat u dane diktature iz koje su nas spasili Bog i volja naroda. Bolje to, nego da ga osude istorija i buduće genracije zbog toga što je uništio nade Egipćana u uspostavljanje demokratskog života", kazao je Ali.

Međutim, lokalni mediji najavljuju da će danas biti dan odlaska Morsija s vlasti uprkos njegovom otporu da se ultimatumu povinuje.

"Danas - smjena ili ostavka" piše na naslovnoj strani egipatskog uticajnog državnog dnevnika Al-Ahram, dok nezavisni Al-Vatan na naslovnoj objavljuje "Kraj", prenosi agencija AFP.

U današnjem obraćanju na državnoj televiziji, Morsi je obećao da će ustrajati kao prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik i da je "jedina alternativa njegovom legitimitetu (predsjednički mandat) krvoproliće".

Morsi je izjavio je da neće podnijeti ostavku i da će životom braniti svoj "ustavni legitimitet".

U obraćanju građanima, koje je uživo prenosila državna televizija, Morsi je optužio ljude lojalne njegovom prethodniku Hosniju Mubaraku da stoje iza protesta za rušenje sadašnje vlasti, prenio je AP.

"Nema zamjene za legitimitet", proručio je Morsi, koji je odbacio ultimatum vojske da kriza u državi treba da bude riješena do srijede, u jeku nasilnih protesta širom Kaira.

"Egipat će se vratiti (na pravi put) za nekoliko sati", navodi nezavisni dnevnik Al-Masri Al-Jum, dok list Al-Šoruk piše "o raspadu države (vlasti) Muslimanske braće", misleći na moćan islamistički pokret koji predvodi Morsi.

Morsi je kao rješenje za izlazak iz egipatske krize ponudio predlog formiranja koncentracione vlade, koja bi mogla da posluži u rješavanju političkih problema u toj zemlji, prenosi AFP.

Kako prenosi Rojters, Morsi je takođe ponovio optužbe na račun opozicionih snaga, koje su, prema njemu, odgovorne za opstrukciju i gušenje političke inicijative kojom bi bio formiran panel za pripremanje amandmana na ustav koji je usvojen u decembru.

Po završetku sastanka vojnog vrha Egipta sa vjerskim i poiltičkim liderima i vođama protesta, očekuje se saopštenje vojske povodom posljednje Morsijeve izjave.

El Baradej je izabran da pregovara sa vojskom

El Baradej je izabran da pregovara sa vojskom u ime opozicione koalicije Nacionalni front spasa i omladinskih organizacija koje predvode ulične demonstracije protiv Morsija.

"El Baradej će na sastanku apelovati na oružane snage da intervenišu kako bi zaustavile krvoproliće", izjavio je jedan opozicioni izvor prije početka sastanka, prenosi Rojters.

Istovremeno Egipatska centralna banka je saopštila da će banke danas ranije zatvoriti svoje ekspoziture i da je planirano ranije održavanje aukcije zbog isticanja 48-časovnog ultimatuma vojske datog predsjedniku države.

Banke će morati da budu zatvorene u 14.00 umjesto uobičajenih 17.00 časova, a centralna banka će održati valutnu aukciju u 10.30 umjesto u 11.00 časova po lokalnom vremenu i biće saopšteni rezultati u 11.00 umjesto u 12.00 časova, potvrdio je izvor iz te banke, dodaje agencija Rojters.

Vojni lideri pozivaju na borbu

Vojni lideri, koji su obećali da će ponovo uspostaviti red u zemlji koju potresaju demonstracije zbog Morsijeve islamističke politike, uputili su poziv na borbu u saopštenju naslovljenom "Posljednji sati".

Oni su rekli da su spremni da proliju krv u borbi protiv "terorista i budala" nakon što je Morsi odbio da podnese ostavku.

Portparol Morsijeve vladajuće stranke Muslimanska braća kazao je da su pristalice predsjednika spremne da postanu mučenici da bi odbranili Morsija.

"Ima samo jedna stvar koju možemo da uradimo: da stanemo između tenkova i predsjednika. Nećemo dozvoliti da vojna mašinerija ponovo maltretira egipatski narod", izjavio je za Rojters portparol Gehad El-Hadad.

Državne novine "Al-Ahram" pišu da se očekuje ili da Morsi podnese ostavku ili da bude smijenjen, a da vojska formira tročlani predsjednički savjet kojim bi predsjedavao predsjednik Ustavnog suda.

Vojni izvor je kazao da očekuje da vojska prvo pozove političare, javne ličnosti, biznismene i omladinske aktiviste na razgovore o nacrtu plana za budućnost zemlje.

Lider liberalne egipatske opozicije Muhamed el Baradej razgovarao je sa načelnikom generalštaba egipatske vojske, generalom Abdelom Fatahom al-Sisijem, rekla su dva politička izvora, nekoliko sati prije isteka roka koji je armija dala islamističkom predsjedniku Muhamedu Morsiju da usliši zahtjeve demonstranata.

Oružane snage opkolile zgradu televizije

Egipatska vojska je oklopnim transporterima opkolila zgradu egipatske državne televizije u Kairu, u kojoj su ostali samo zaposleni zaduženi za emitovanje programa uživo, saznaje Rojters preko bezbjedonosnih izvora.

Očekuje se izdavanje saopštenja vojske odmah po isteku ultimatuma koji je dostavljen predsjedniku Mohamedu Morsiju, sa zahtjevom demonstranata da podnese ostavku.

Vojska: Položićemo svoje živote za oslobođenje Egipta

Egipatska vojska izdala je saopštenje pod nazivom "Posljednji sati", u kojem se navodi da će učiniti sve kako bi smijenili trenutnog predsjednka.

"Vojska je spremna da se žrtvuje za dobrobit Egipta i njegovog naroda u borbi protiv terorista, ekstremista i neznalica," stoji u saopštenju egipatskih oružanih snaga, koje navode da će, ukoliko je potrebno, njihovi pripadnici dostojanstveno umrijeti za svoju zemlju, ali neće mirno posmatrati  zastrašivanje egipatskog naroda.

Više od 20 ljudi je poginulo, a stotine su povrijeđene u sukobima između Morsijevih pristalica i protivnika od izbijanja masovnih protesta 30. juna.

Najmanje 23 osobe su poginule, a više od 200 je povrijeđeno u noći između utorka i srijede u sukobima protivnika i pristalica egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, javio je AP dodajući da je većina njih poginula u sukobu ispred kairskog univerziteta u Gizi.

U drugim djelovima Kaira juče je u sukobima pristalica i protivnika predsjednika Morsija poginulo sedam ljudi, a više desetina ih je povrijeđeno.

Tajni razgovori ministara odbrane SAD i Egipta

SAD su danas izrazile zabrinutost zbog situacije u Egiptu i pozvale predsjednika Mohameda Morsija da učini "više", kako bi odgovorio na nezadovoljstvo učesnika protesta koji u Egiptu traju već danima.

"I dalje smo veoma zabrinuti zbog onoga što se dešava u Egiptu", rekla je portparolka Stejt departmenta Džneifer Saki (Jennifer Psaki). Ona je, komentarišući govor koji je Morsi održao u utorak, kazala da predsjednik Egipta nije dao dovoljno odlučnih predloga kako bi odgovorio na nezadovoljstvo građana.

Pentagon je danas objelodanio da je ministar odbrane SAD Čak Hejgel dva puta u posljednjih nedjelju dana razgovarao sa egipatskim ministrom odbrane, generalom Abdel-Fatahom el-Sisijem, a posljednji put u utorak.

Sekretar za štampu Pentagona Džordž Litl je rekao da su američki zvaničnici na raznim nivoima vlasti vrlo jasno poručili da SAD podržavaju demokratske procese u Egiptu i da se nadaju da se napetost može prevazići mirnim putem.

Egipatska vojska je danas popodne izašla na ulice i uspostavila kontrolu nad ključnim institucijama u zemlji, "uoči gotovo izvjesne akcije za svrgavanje predsjednika Mohameda Morsija" - piše agencija AP.

Predstavnik Litl je rekao da Pentagon "zbog osjetljivosti situacije" nije do sada otkrio da je od prošle nedjelje bilo telefonskih razgovora dvojice ministara.

I Sirijski režim traži ostavku egipatskog predsjednika

Sirijski režim koji pokušava da slomi oružani ustanak koji proiv njega traje više od dvije godine, pozvao je egipatskog predsjednika da podnese ostavku u skladu sa željom naroda.

Sirijski ministar informisanja Omran al-Zubi je izjavio da je jedini način da Egipat prevaziđe krizu, to da predsjednik Muhamed Morsi shvati da treba da ode jer ga neće ogromna većina Egipćana.

Al-Zubi je danas rekao novinarima u Damasku i da je Morsijevo Muslimansko bratstvo "teroristička organizacija" i "instrument SAD".

Morsi je prošlog mjeseca naljutio sirijske zvaničnike objavljujući prekidanje diplomatskih odnosa sa Damaskom i zatvaranje Ambasade Egipta. Sirijski predsjednik Bašar Asad, suočen sa oružanom pobunom u svojoj zemlji, odbio je da podnese ostavku, nazivajući pobunu "međunarodnom zavjerom".

Galerija