Egipat: Opozicija izabrala El Baradeja za svog predstavnika

Novi "Front 30. jun" koji okuplja glavne stranke i islamističke pokrete neprijateljske prema predsjedniku Mohamedu Morsiju, saopštio je da će El Baradej biti njegov "glas"
0 komentar(a)
Mohamed El Baradej, Foto: Beta/AP
Mohamed El Baradej, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.07.2013. 16:47h

Egipatska opozicija je danas saopštila da je odredila da Mohamed El Baradej, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), bude njen predstavnik u pripremi političke tranzicije.

Novi "Front 30. jun" koji okuplja glavne stranke i islamističke pokrete neprijateljske prema predsjedniku Mohamedu Morsiju, saopštio je da će El Baradej biti njegov "glas".

Front "poverava El Baradeju odgovornost za obezbjeđivanje realizacije zahtjeva egipatskog naroda i za sprovđenje plana (opozicije) za političku tranziciju".

Front nosi naziv "30. jun" jer su u nedjelju 30. juna priređene masovne demonstracije uz zahtjev za ostavku predsjednika Morsija koga opozicija optužuje za izdaju demokratskih ideala iz vremena pobune protiv predsjednika Hosnija Mubaraka početkom 2011. godine.

Mohamed El Baradej, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2005. godine za rad u IAEA, vratio se u Egipat 2010. i suprotstavio se Mubarakovom režimu.

Aktivno je podržao ustanak protiv Mubaraka januara i februara 2011, i bio je vodeća ličnost sekularnog i liberalnog pokreta koji sada zahtjeva odlazak predsjednika Morsija i održavanje prevremenih predsjedničkih izbora.

Egipatska vojska je u ponedjeljak popodne postavila 48-časovni ultimatum predsjedniku Morsiju da uvaži zahtjeve demonstranata ili će se vojska umješati, a SAD su danas od njega zatražile da "sasluša" zahtjeve naroda.

Bonus video: