Arizona: 19 vatrogasaca stradalo pod nerazjašnjenim okolnostima

Ove godine je, bez posljednjih žrtava, četrdeset troje vatrogasaca stradalo u Americi, dok su 2012. život izgubila 83 vatrogasca.
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 08:32h

Devetnaest vatrogasaca iz Arizone poginulo je u pod još nerazjašnjenim okolnostima, dok su gasili veliki požar sjeverno od Feniksa, javile su kasno sinoć američke televizije.

Prema prvim informacijama, nadležni su izgubili kontakt sa vatrogascima, da bi oko ponoći CNN javio da su svi nastradali.

"Ovo je crn dan za nas", rekao je portparol Uprave za šumarstvo Arizone Majk Rajhling.

Tragedija u Arizoni je najveća tragedija vatrogasaca koji su nastradali u požaru od 1933. godine i stradanja njihovih kolega u Los Anđelesu.

Pretpostavlja se da je nalet vatrene stihije bio tako snažan i neočekivano brz, da vatrogasci nisu uspjeli da naprave dovoljno veliku odstupnicu od mjesta na kome su gasili požar

"Niska vlažnost vazduha, topografija terena i pravac vjetra rade protiv nas", dodao je Rajhling.

Pretpostavlja se da je nalet vatrene stihije bio tako snažan i neočekivano brz, da vatrogasci nisu uspjeli da naprave dovoljno veliku odstupnicu od mjesta na kome su gasili požar.

Kako javlja lokalna NBC televizija, nekoliko nastradalih vatrogasaca je nađeno sa zaštitnim prslucima, koji su napravljeni od specijalnog materijala i otvaraju se samo u slučaju najveće opasnosti, dok neki nisu uspjeli da ih navuku.

Eksperti za protivpožarnu zaštitu su objasnili da vatrogasci imaju oko 30 sekundi da otvore prsluke i da se cijeli obmotaju njima, nakon čega bi legli vodoravno na zemlju, licem okrenutim na dolje.

Foto: Reuters

Međutim, očigledno da je vatrena stihija došla veoma iznenada i brzo, nošena snažnim vjetrom, tako da veći dio nije imao čak ni pola minuta da navuče tu dodatnu zaštitnu opremu.

Više od 200 vatrogasaca bori se još sa požarom koji je zahvatio brdo Jarnel, oko 130 kilometara sjeverno od Feniksa, gdje je polovina od pet stotina kuća izgorjela.

Istovremeno, više od 20 vatrogasaca je povrijeđeno i prebačeno helikopterima u nekoliko bolnica u Arizoni.

Mediji prenose apele lokalnih vlasti da se danas u gašenju velikog požara priključe i federalne vlasti, tražeći da se još nekoliko stotina vatrogasaca uključi u akciju.

CNN prenosi da je ove godine, bez posljednjih žrtava, četrdeset troje vatrogasaca stradalo u Americi, dok su 2012. život izgubila 83 vatrogasca.

Jugozapadni dio SAD posljednjih dana nalazi se od udarom snažnog toplotnog talasa, pri čemu su temperature prelazile 45 stepeni celzijusa.

Galerija

Bonus video: