Sjeverna Koreja razmjestila nove raketne bacače duž granice

Sjeverna Koreja je duž svoje granice razmjestila nove raketne bacače koji mogu da pogode ciljeve i dalje od Seula, javljaju južnokorejski mediji
1 komentar(a)
Raketni lanseri, S.Koreja, Foto: AP
Raketni lanseri, S.Koreja, Foto: AP
Ažurirano: 30.06.2013. 20:01h

Artiljerijske jedinice sa Sjevera primijećene su kako zamjenjuju stare višecjevne lansere raketa poboljšanom verzijom od 240 milimetara, objavila je južnokorejska agencija Jonhap.

Agencija je navela riječi jednog neimenovanog vladinog zvaničnika da novi višecijevni lanseri raketa imaju domet od 70 kilometara i da mogu da gađaju i ciljeve dalje od južnokorejskog glavnog grada koji je bliži granici.

Sjeverna Koreja raspolaže sa oko 5.100 višecijevnih pokretnih lansera raketa, prema južnokorejskim podacima. Pjongjang nastoji da unaprijedi glavninu raketnih lansera koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju za Južnu Koreju.

Stanovnici Seula i okolnih gradova, koji zajedno čine polovinu od 49 miliona stanovnika ove zemlje, stalno žive pod prijetnjom napada od sjeverokorejskih raketa i delekometnih topova.

Sjeverna Koreja je 2010. koristila višecijevne lansere raketa za napad na južnokorejsko ostrvo u Žutom moru, kada je ubijeno četvoro ljudi.

Bonus video: