Kineska policija okupirala provinciju u kojoj žive Ujguri

Naoružani pripadnici kineske policije patroliraju u kineskoj provinciji Sinđianga, zbog etničkih sukoba, manjinskih Ujgura i većinskih Han Kineza
92 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 16:00h

Pripadnici kineske Narodne oružane policije, počeli su sa redovnim patroliranjem u etnički podijeljenom regionu Sinđianga, na zapadu Kine, poslije krvavih okršaja protekle nedjelje u kojima je poginulo 35 ljudi.

Lokalne vlasti su obećale da će pojačati mjere bezbjednosti u tom autonomnom regionu, nastanjenom etničkom manjinom od oko devet miliona muslimana Ujgura, i da će "suzbiti terorističke grupe", pošto je vojska juče održala velike manevre u glavnom gradu regije Urumčiju.

Peking je takođe poslao dva viša funkcionera u taj zapadni region bogat naftom i gasom, pošto je juče održan sastanak najvišeg partijskog rukovodstva kojim je predsjedavao predsjednik Si Đinping.

"Preduzećemo akcije da suzbijemo terorističke grupe i ekstremističke organizacije i pronađemo odgovorne", rekao je Ju Džengšeng, član Stalnog komiteta Politbiroa partije, po dolasku u Urumči, javila je agencija Sinhua.

Kina obično proglašava povremene nerede u regionu za terorističke, negirajući time tvrdnje grupa za ljudska prava muslimana Ujgura da do nereda dolazi zbog ekonomske neravnopravnosti i suzbijanja njihove religije i kulture.

Meng Điandžu, drugi visoki funkcioner koji je došao u Urumči, priprema "detaljne antiterorističke aranžmane".

On je takođe zatražio "24-časovne patrole u svim vremenskim uslovima", prema vijesti državne agencije.

Njihova posjeta i održana vježba ukazuju da Peking nastoji da očuva stabilnost u regionu pred 5. jul, petu godišnjicu sukoba u Urumčiju između Ujgura i zajednice Kineza Hana u kojima je poginulo više od 200 ljudi.

Tokom jučerašnje vježbe veći deo Urumčija je bio zatvoren, a na ulicama su bila vojna vozila i najmanje 1.000 pripadnika Narodne oružane policije, kineskih vojnih snaga za očuvanje reda i zakona u vrijeme mira.

Državni list Global tajms opisao je vježbu u Urumčiju kao "ceremoniju za podršku borbi protiv terorizma".

Vang Tingsiang, kineski Han, stanovnik Urumčija kaže da se većina etničkih grupa dobro slaže. "Ovde je dobro. Većina napada mora da ima neke veze sa spoljnjim svijetom", rekao je on agenciji AFP, ponavljajući zvaničnu verziju Pekinga da su separatisti van Kine odgovorni za nerede.

Autonomni region Sinđianga, koji periodično potresaju etnički sukobi, bio je poprište najmanje dva velika nereda ove nedjelje. U srijedu je u neredima koje su kineske vlasti nazvale "terorističkim napadom", stradalo je 35 ljudi, dok je prema pisanju medija u petak više od 100 ljudi na motorima i sa noževima u rukama napalo jednu policijsku stanicu u mjestu Hotan. To su bili najteži neredi od krvavog jula u Urumčiju 2009. godine.

U Sinđangu, oblasti veličine dvije Turske, većinski narod čine muslimani Ujguri, a mnogi od njih se žale da vlada suzbija njihovu kulturu, jezik i vjeru.

Kina, međutim, tvrdi da Ujguri uživaju velike slobode i optužuje ekstremiste za separatistička nastojanja. Posljednjih decenija milioni Kineza Hana su se naselili u ovaj region bogat ugljem , gasom i drugim sirovinama, koji doživljava brz razvoj, ali zbog čega je došlo do nepovjerenja Ujgura i sukobljavanja etničkih grupa.

Galerija

Bonus video: