Amerikanci prisluškivali i EU, Šulc zatražio hitnu istragu

Navodno je američka služba ozvučila prostorije EU u Vašingtonu, kao i u Ujedinjenim nacijama
17 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 16:43h

Evropska unija (EU) saopštila je da je od vlasti SAD tražila objašnjanja zbog navoda da je američka Nacionalna služba bezbjednosti (NSA) kontrolisala i prisluškivala institucije EU.

"Upoznati smo s navodima medija. Odmah smo kontaktirali američke vlasti u Vašingtonu i saopštili im šta je u medijima objavljeno", navela je Evropska komisija u svom saopštenju.

Komisija je dodala da su američke vlasti odgovorile da je u toku provjera objavljenih informacija i da će njeni rezultati biti objavljeni kada bude okončana.

Njemački list Špigel (Der Spiegel) je objavio da NSA ne samo kontroliše komunikacuju građana Evrope, već prisluškuje i institucije EU.

List je to objavio pozivajući se na povjerljiva dokumenta o čijem je sadržaju djelimično saznao od bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena.

Američko pravosuđe podiglo je optužnicu protiv Snoudena za špijunažu, pošto je on medijima proslijedio informacije o špijunskim aktivnostima SAD, tj. njihovoj kontroli telefonskih razgovora i aktivnosti na internetu u zemlji i inostranstvu.

U jednom od dokumenata do kojih je došao Špigel, NSA navodi da je špijunirala diplomatsko predstavništvo EU u Vašingtonu.

Prema pisanju Špigela, uređaji za prisluškivanje bili su postavljeni u zgradama institucija EU, a NSA je uspjela da uđe u sistem internog kompjutera, što joj je omogućilo da dolazi do podataka o sastancima predstavnika evropskih institucija, kao i da kontroliše njihovu prepisku i interna dokumenta.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je već izrazio "duboku zabrinutost" i dodao da je šokiran navodima da su američke vlasti špijunarale institucije EU.

"Ako se navodi pokažu kao tačni, izbiće ozbiljni problemi koji bi mogli da u velikoj mjeri ugroze odnose EU i SAD", rekao je Šulc i zatražio hitno razjašnjenje navedenih tvrdnji.

Na navode Špigela reagavala je i njemačka ministarka pravde Sabine Lojthojyer-Šnarenberger koja je takođe tražila hitne odgovore.

"SAD treba da nam odmah detaljno razjasne da li su informacije medija tačne ili ne", rekla je ona.

Njemačka ministarka je ocijenila da navodna kontrola institucija EU od strane NSA podsjeća na ono što su činile dvije strane tokom Hladnog rata.

Lojthojyer-Šnarenberger je od predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza zatražila da odmah reaguje. Ona je dodala da u slučaju da se novodi Špigela pokažu kao tačni, borba protiv terorizma ne može biti prihvaćena kao opravdanje.

Galerija

Bonus video: