Džon Keri pokušava da pokrene bliskoistočne pregovore

Američki državni sekretar uporno nastavlja svoje aktivnosti na Bliskom istoku s namjerom da postigne kompromis između Izraela i Palestine
2 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.06.2013. 12:00h

Američki državni sekretar nastavio je danas intezivne diplomatske aktivnosti na Bliskom istoku u nadi da će Izraelce i Palestince vratiti za pregovarački sto.

Kao bazu posljednjeg angažovanja na Bliskom istoku, Keri koristi jordansku prijestonicu Aman. Sinoć je iz Amana kolima išao u Jerusalim gdje se na radnoj večeri sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, što je trajalo oko četiri sata.

Keri se s delegacijom vratio rano jutros, a oko podne se odvezao u dio Amana gdje žive diplomate, radi ručka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Povodom sastanka s Netanjahuom u Jerusalimu, Keri je rekao Abasu da je to bio dobar sastanak i da će se ponovo vratiti u Jerusalim.

Bliskoistočni pregovori prekinuti su 2010, pa zatim na kratko nastavljeni, pošto Palestinci odbijaju razgovore dok izraelske vlasti grade jevrejska naselja na teritoriji Zapadne obale i istočnog Jerusalima, za koje Palestinci žele da budu sastavni dio njihove buduće države.

Bonus video: