General SAD novinaru dao podatke o tajnom sajber programu?

Informacije o tajnom sajber virusu objavili su prošle godine i Tajms, Njuzvik i Asošiejted Pres, što je dovelo do opsežne istrage FBI
2 komentar(a)
Džejms Kartrajt, Foto: Wikimedia.org
Džejms Kartrajt, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 28.06.2013. 09:08h

Bivši zamjenik načelnika Generalštaba Vojske SAD penzionisani general Džejms Kartrajt nalazi se pod istragom zbog odavanja podataka novinaru.

Ministarstvo pravde ga istražuje zbog sumnje da je jednom novinaru Njujork Tajmsa otkrio detalje tajnog sajber programa Stunet kojim su prije par godina napadnuta iranska nuklearna postrojenja.

Kako navode mediji, novinar njujorškog dnevnika Dejvid Sanger je u svojoj knjizi "Obamini tajni ratovi, iznenađujuće korišćenje američke moći" pisao upravo o ovom tajnom kompjuterskom virusu, koji su SAD 2010. upotrijebile da napadnu iranski nuklearni program.

Informacije o tajnom sajber virusu objavili su prošle godine i Tajms, Njuzvik i Asošiejted Pres, što je dovelo do opsežne istrage FBI da bi se vidjelo ko je medijima dostavio informaciju.

Koristeći taj kompjuterski program, američka vojska je uspjela da u julu 2010. godine zarazi kompjutere koji se koriste u nuklearnim postrojenjima u Iranu i da onesposobi tehniku koja je upotrebljavana za obogaćivanje uranijuma, tako što su centrifugalne mašine počele da se vrte bez bilo kakve kontrole.

General Kartrajt je u to vrijeme bio zamjenik načelnika Generalštaba Vojske SAD, do penzionisanja godinu dana kasnije. On je bio poznat u Pentagonu po svom znanju vezanom za sajber bezbjednost, nuklearno naoružanje i protivraketnu odbranu.

Bonus video: