Nelson Mandela i dalje u kritičnom stanju

"Mandela je u miru sa samim sobom. Toliko je dao svijetu da mislim da je sad u miru", rekla je Mandelina starija ćerka Makazive
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 09:24h

Bivši predsjednik Južne Afrike Nelson Mandela je i dalje u kritičnom stanju i bori se za život, javljaju svjetski mediji.

Iz zatvora je izašao 1990, a 1994. postao je prvi crnac predsjednik Južne Afrike

Pored Mandele su u utorak bili članovi njegove porodice koji su se sa anglikanskim nadbiskupom iz Kejptauna molili da bivši predsjednik Južne Afrike život okonča u miru.

Mandela, koji ima 94 godine je zbog plućne infekcije prije 18 dana smješten u bolnicu u Pretoriji, a njegovo stanje je u posljednjih 48 sati kritično. Ispred bolnice u Pretoriji okupio se veliki broj ljudi i intonirana je himna Južne Afrike.

U utorak su su pored Mandele, osim njegove supruge Grase, bile i njegova bivša supruga Vini Madikizela-Mandela, koja se s njim borila protiv aparthejda

"Mandela je u miru sa samim sobom. Toliko je dao svijetu da mislim da je sad u miru", rekla je Mandelina starija ćerka Makazive. Mandela je kao vođa pokreta protiv aparthejda proveo 27 godina u zatvoru u vrijeme rasističke vlasti bijelaca.

Iz zatvora je izašao 1990, a 1994. postao je prvi crnac predsjednik Južne Afrike. Za svoja zalaganja dobio je više od 250 priznanja, među kojima i Nobelovu nagradu za mir.

Galerija

Bonus video: