Smrtonosna injekcija

Čeka se izvršenje 500. smrtne kazne u Teksasu

U Tekasasu je izvršeno najviše smrtnih kazni od sve 34 američke države u kojoj je ova sankcija još na snazi
2 komentar(a)
SAD, Teksas, Foto: Edexcelencia.org
SAD, Teksas, Foto: Edexcelencia.org
Ažurirano: 26.06.2013. 09:07h

Američka savezna država Teksas danas će pogubiti svog petstotog osuđenika od sredine sedamdesetih godina, prenose mediji u SAD.

Smrtna kazna će biti izvršena nad Kimberli Mekarti (52), koja je osuđena zbog ubistva jedne sedamdesetogodišnje žene tokom pljačke u Dalasu 1997. godine.

Kimberli se tereti se za još dva ubistva. Prilikom posljednjeg ubistva, ona je nožem isjekla prste žrtvi da bi ukrala burmu.

USA Today piše da holivudski filmski klišei nisu tačni, jer osuđenici na smrt ne mogu da biraju posljednju večeru

U Tekasasu je izvršeno najviše smrtnih kazni od sve 34 američke države u kojoj je ova sankcija još na snazi.

Na drugom mjestu se nalazi Virdžinija sa 110 izvršenih smrtnih kazni, od 1976. godine, kada je ona ponovo uvedena, a na trećem Oklahoma sa 104. Četvrto mjesto je pripalo Floridi sa 77 smrtnih kazni.

Istraživanje Univerziteta Teksas i lista Teksas Tribjun pokazalo je da dvije trećine stanovnika te države smatra da smrtna kazna treba da ostane na snazi.

USA Today piše da holivudski filmski klišei nisu tačni, jer osuđenici na smrt ne mogu da biraju posljednju večeru, već dobijaju ono što je tog dana na meniju zatvorske kuhinje.

"Mnogi kažu da ne žele da večeraju, jer nemaju apetit", kaže portparol teksaškog Departmenta za krivično zakonodavstvo Džon Hert.

Od dvadesetih godina prošlog vijeka, do 1972. godine smrtne kazne u Teksasu su izvršavane korišćenjem električne stolice. Tada je, nakon što je 361 osoba pogubljena, Vrhovni sud odlučio da se električna stolica, kao okrutna, ukine za izvršenje kazne.

Danas se smrtna kazna izvršava ubrizgavanjem injekcije.