Saudijska Arabija pomjera dane vikenda

Promjena će stupiti na snagu u subotu, 29. juna, u javnim i finansijskim ustanovama, centralnoj banci i rijadskoj berzi, dok će se u obrazovanju primjenjivati od naredne školske godine
3 komentar(a)
saudijska arabija, Foto: Bbc.co.uk
saudijska arabija, Foto: Bbc.co.uk
Ažurirano: 24.06.2013. 11:23h

Saudijska Arabija je kraljevskim dekretom promijenila dane vikenda kako bi svoju privredu prilagodila drugim zemljama svijeta.

Dani vikenda u Saudijskoj Arabiji od sada će podrazumjevati petak i subotu, umesto četvrtka i petka.

U aprilu je savjetodavno vijeće Kraljevstva pristalo da razmotriti preporuku o promjeni dana vikenda, iako su neki vjerski zvaničnici tada izrazili neslaganje sa tom promjenom

Promjena će, prema kraljevskom dekretu, stupiti na snagu u subotu, 29. juna, u javnim i finansijskim ustanovama, centralnoj banci i rijadskoj berzi, dok će se u obrazovanju primjenjivati od naredne školske godine.

Kraljevstvo se na taj način pridružilo ostalim naftnim monarhijama Zaliva, koje su posljednjih godina pomjerile dane vikenda kako bi se približile ritmu većine zemalja gdje su subota i nedjelja neradni dani, i kako bi ograničile uticaj razlike na privredu i finansijska tržišta.

Odluka o promkeni donijeta je u interesu javnosti, s ciljem da se bolje usklade radni dani institucija i vladinih kancelarija sa onima u drugim zemljama.

Berza Rijada, najveća u arapskom svetu, otvorena je pet dana sedmično, ali su se samo tri dana do sada poklapala s radom glavnih finansijskih svetskih berzi.

U aprilu je savjetodavno vijeće Kraljevstva pristalo da razmotriti preporuku o promjeni dana vikenda, iako su neki vjerski zvaničnici tada izrazili neslaganje sa tom promjenom.

Bonus video: