Interfaks: Snouden vjerovatno više nije u Rusiji

Raša Tudej javlja da su "vrata aviona zatvorena, ali da se Snouden nije ukrcao"
6 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2013. 13:20h

Edvard Snouden ipak nije odletio na Kubu sa aerodroma u Moskvi, odakle je trebalo da ode u Venecuelu, da bi tek potom otišao u Ekvador gdje je zatražio azil.

Agencija Interfaks navodi da on vjerovatno "više i nije u Rusiji".

Snouden se prijavio za današnji let Aeroflota za Havanu, u 12:05 po našem vremenu, poslije čega su novinarske ekipe potpuno okupirale aerodrom "Šeremetijevo".

Raša Tudej javlja da su "vrata aviona zatvorena, ali da se Snouden nije ukrcao".

On se prijavio na let u nedjelju koristeći američki pasoš, koji su Amerikanci poništili kao dio napora da SAD dođu do Snoudena i optuže ga za otkrivanje vladinih tajnih infromacija.

Snouden zanimljiv ruskoj službi bezbjednosti

Ruska tajna služba sigurno je od juče ispitala bivšeg saradnika američke Nacionalne službe za bezbjednost (NSA) Edvarda Snoudena, ocijenili su analitičari.

"Ruske obavještajne službe i služba za kontrašpijunažu imaju mnogo pitanja koja bi postavili nekome ko je do te mjere informisan. Ne sumnjam da će to i učiniti", rekao je sinoć agenciji Interfaks izvor u službi bezbjednosti Rusije.

Vojni analitičar Pavel Felgenhauer rekao je za agenciju Frans pres da je Snouden zanimljiv ruskoj Federalnoj službi bezbjednosti zbog toga što može da prenese podatke o tehničkom aspektu pribavljanja informacija.

Vašington: Očekujemo izručenje

Vašington je saopštio da očekuje od Moskve da izruči bivšeg saradnika američke Nacionalne službe za bezbjednost (NSA) Edvarda Snoudena SAD, kako bi odgovorio na optužbe koje je američko pravosuđe podnijelo protiv njega.

"Imajući u vidu saradnju (sa ruskim vlastima) poslije napada na Bostonskom maratonu i raniju saradnju sa Rusijom na jačanju bezbjednosti, uključujući izručenje Rusiji na zahtjev Moskve krupnih kriminalaca, nadamo se da će ruska vlada razmotriti sve opcije kako bi Snouden bio izručen SAD", izjavila je portparolka Bijele kuće zadužena za pitanja bezbjednosti, Kejtlin Hejden.

Hejden je dodala da je razočarana zato što je Hongkong dozvolio da Snouden otputuje za Moskvu, "uprkos zahtjevu pravosuđa SAD da bude priveden i isporučen", kao što je predviđeno bilateralnim sporazumom.

Portparolka je dodala da su SAD diplomatskim putem uputile zvaničnu kritiku zbog postupka Hongkonga.

Snouden je 23. juna napustio Hongkong, gdje se nalazio od 20. maja. Uoči odlaska je medijima proslijedio informacije o tome kako SAD nadziru telekomunikacije u zemlji i svijetu.

Rusija nema osnova da uhapsi Snoudena

Rusija nema osnova da uhapsi bivšeg službenika američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena, izjavio je ruski zvaničnik pošto se američki obavještajac trenutno nalazi na aerodromu u Moskvi dok Ekvador razmatra njegov zahtjev za azil, javila je rano jutros ruska novisnka gencija Itar Tass.

"Snouden se ne nalazi na međunarodnoj potjernici, koja bi mogla da bude osnov za njegovo hapšenje. Niti je počinio bilo kakvu nezakonitu radnju na teritoriji Ruske Federacije", rekao je ruski zvaničnik.

Aleksej Puškov, predsjednik Komiteta za spoljne poslove Donjem doma ruskog parlamenta rekao je da su "odnosi u prilično komplikovanom fazi i kada jedan zemlja preduzme neprijateljske akcije protiv druge" i dodao da "nema ni govora o davanju političkog azila Snoudenu u Rusiji", dodaje Rojters.

Snouden se još uvijek nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodoma Šeremetjevo gdje čeka na let za Havanu, potvrdio je zvaničnik aerodroma i dodao da on nije prošao kroz graničnu kontrolu, odnosno "formalno nije prelazio granicu", navodi ruska agencija.

Snoudenov američki pasoš juče je proglašen nevažećim, što bi moglo da mu oteža kretanje, ali ne i da ga onemogući u potpunosti, pošto zemlja koja bi htjela da ga primi ne mora da se obazire na tu činjenicu. Bijela kuća je danas saopštila da očekuje saradnju sa Rusijom za vraćanje odbjeglog američkog obavještajca u Sjedinjene Američke Države (SAD).

"S obzirom na našu intenzivnu saradnju poslije bombaških napada na Bostonskomg maratonu i našoj istoriji saradnje sa Rusijom vezano s pitanjima oko sprovoeđnja zakona, uključujući povratak brojnih kriminalca na visokom niviou u Rusiju na zahtjev ruske vlade - očekujemo od ruske vlade da pogleda sve opcije (koje ima) na raspolaganju za izručenje Snoudena nazad u SAD kako bi se suočio sa pravdom zbog zločina za koje je optužen", rekla je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Kejtlin Hejden.

Hejden je istovremeno izrazila razočarenje što je Hong Kong omogućio Snoudenu da napusti zemlju "uprkos pravno valjanom zahtjevu SAD-a da ga uhapsi zbog potrebe izručenja u skladu sa Sporazumom o predaji između SAD-a i Hong Kong".

Edvard Snouden danas bi trebalo da odleti na Kubu iz Moskve, saopštili su predstavnici ruske aviokompanije Aeroflot. On se prijavio za današnji let za Havanu, u dva sata i pet minuta popodne, prenijela je agencija AP.

Ekvador: Razmatramo slučaj Snouden

Ekvadorski ministar spoljnih poslova Rikardo Patinjo izjavio je danas da vlasti u Kitu "razmatraju" slučaj bivšeg saradnika američke Nacionalne službe za bezbjednost (NSA) Edvarda Snoudena, koji je azil zatražio u toj zemlji.

Snouden je juče napustio Hong Kong, gdje se nalazio od 20. maja. Uoči odlaska je medijima proslijedio informacije o tome kako SAD nadziru telekomunikacije i u zemlji i svijetu.

"Primili smo zahtjev za azil... Razmatramo slučaj uz veliku odgovornost", rekao je novinarima Patinjo u Hanoju, gdje boravi u zvaničnoj posjeti.

Patinjo je rekao da vlasti Ekvadora znaju da se Snouden nalazi u Moskvi i da su u kontaku sa tamošnjim vlastima. Prema pisanju ruske štampe, Snouden bi danas iz Moskve trebalo da otputuje na Kubu a zatim i u Ekvador.

"China Daily": Vlada SAD u pozadini napada na kineski internet?

Napadi na internet u Kini iz SAD mogli bi dijelom da budu djelo američke vlade, a kineski stručnjaci smatraju da Vašington treba Kini da iznese objašnjenje o tome, piše danas kineski list "China Daily".

Situacija oko napada na internetu se zakomplikovala poslije slučaja bivšeg saradnika američke Nacionalne službe za bezbjednost (NSA) Edvarda Snoudena, koji je azil zatražio u Ekvadoru, pošto ga je Vašington optužio za špijunažu.

Uoči odlaska iz Hong konga, Snouden je medijima proslijedio informacije o tome kako SAD nadziru telekomunikacije i u zemlji i svijetu. Snouden je jednom listu iz Hong Konga rekao da su americcki špijuni ulazili u kompjuterske programe kineskih kompanija mobilne telefonije i da su krali sms poruke i milione podataka kineskih građana.

"Stepen američkog nadgledanja internet informacija u Kini je šokatan i iznad očekivanja", rekao je kineski istraživać Đia Siudong iz kineskog Instituta za međunarodna istraživanja.

"SAD su najveći izvor stranih napada na Kinu. Sada Snouden kaže da su mnogi od tih napada bili izvedeni uz podršku američke vlade", piše kineski list "China Daily". Snouden je rekao da Američka nacionalna služba za bezbjednost " radi sve vrste internet napada na kompanije kineske mobilne telefonije i da se kradu tako podaci i putem sms poruka".

Prema njegovim riječima, NSA je napala u januaru za samo jedan dan podatke iz 63 kompjutera i servera Univerziteta Cingua, kao i provajder kompanije Pacnet iz Hong Konga, piše "China Daily".

Galerija

Bonus video: