SAD demantovale sastanak sa talibanima

Portparol Stejt dipartment je rekla da nije "nikad zvanično potvrdila" da će doći do sastanka predstavnika SAD i talibana u Dohi, gdje su talibani otvorili predstavništvo
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2013. 07:57h

Stejt dipartment je demantovao da su za ovu nedjelju zakazani razgovori avganistanskih talibana i SAD.

"Informacije o zakazanom sastanku su netačne", rekla je novinarima portparol američke diplomatije Dženifer Psaki.

Ona je rekla da nije "nikad zvanično potvrdila" da će doći do sastanka američkih predstavnika i talibana u Dohi, glavnom gradu emirata Katara, gdje su talibani otvorili predstavništvo.

Norveški MVP: Talibani su u Oslu tajno pregovarali o predstavništvu u Kataru >>>

Danas je jedan visoki američki zvaničnik rekao da će pregovori između SAD i talibana biti održani "u narednih nekoliko dana" u Kataru. Zvaničnik koji nije želio da bude imenovan dodao je da će razgovori najvjerovatnije biti održani sjutra

Danas je jedan visoki američki zvaničnik rekao da će pregovori između SAD i talibana biti održani "u narednih nekoliko dana" u Kataru.

Zvaničnik koji nije želio da bude imenovan dodao je da će razgovori najvjerovatnije biti održani sjutra, prenio je Rojters.

Kabul je danas izrazio veliko nezadovoljstvo zbog najave direktnih pregovora između Amerikanaca i talibana.

Predsjednik Avganistana Hamid Karzai rekao je da je obustavio razgovore sa SAD o novom bezbjednosnom sporazumu, u znak protesta zbog toga što Amerikanci nastoje da političko rješenje za rat u zemlji nađu u pregovorima sa talibanima.

Karzai je rekao da je obustavio razgovore o stranim vojnim snagama koje će ostati u zemlji poslije povlačenja njihove glavnine krajem 2014, navodi se u saopštenju iz Karzaijevog kabineta.

Portparolka Stejt dipartmenta rekla je da SAD nastavlja da koordiniše naredne etape sa avganistanskom vladom i Visokim savjetom za mir, tijelom koje je formirao avganistanski predsjednik Karzai da pokuša da pregovara sa talibanima.

Ona je takođe rekla da su od juče dva puta telefonom razgovarali državni sekretar SAD Džon Keri i predsjednik Hamid Karzai.