Edvard Snouden preko posrednika traži azil na Islandu

"Dana 12. juna primio sam poruku od Edvarda Snoudena u kojoj me moli da obavijestim islandsku vladu da bi on htio da podnese zahtjev za azil u Islandu", pojasnio je portparol WikilLeaks-a
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 15:55h

Bivši saradnik američke obavještajne agencije NSA, Edvard Snouden, koji je nedavnim otkrivanjem američkih tajnih programa nadzora komunikacija uzdrmao svjetsku javnost, preko posrednika je vlastima u Islandu dao do znanja da bi htio da kod njih zatraži azil.

Agencija Rojters javlja da je Kristin Hrafnson, portparol kontroverzne organizacije WikiLeaks, u kolumni za islandski dnevnik "Frettabladid" napisao da mu je pristupio posrednik, koji je govorio u Snoudenovo ime.

"Dana 12. juna primio sam poruku od Edvarda Snoudena u kojoj me moli da obavijestim islandsku vladu da bi on htio da podnese zahtjev za azil u Islandu", pojasnio je Hrafnson u izjavi za Rojters, a njegovu je tvrdnju potvrdio i službeni Rejkjavik.

Islandske vlasti kažu da su sa Hrafnsonom komunicirali neformalno, ne želeći da otkriju kako će odgovoriti na eventualni Snoudenov formalni zahtjev.

"Jedan od njegovih izaslanika, koliko znam, neslužbeno je razgovarao sa zvaničnicima nekih ministarstava, ali nije bilo službenog susreta", rekao je novi islandski premijer Gunlaugson, odgovarajući na novinarska pitanja koja su mu postavili u Stokholmu o Snoudenovoj namjeri da zatraži politički azil na Islandu.

Odgovarajući na pitanje kolike su šanse tog zahtjeva za azil, premijer je kazao da Snouden prvo treba lično da dođe i podnese ovaj zahtjev.

"Mora da dođe na Island i da zatraži politički azil. Dakle, obzirom da nije u zemlji, za sada ne mogu ništa da komentarišem", rekao je.

Njegova ministarka unutrašnjih poslova rekla je da vlada u ovoj stvari ne obavezuje rezolucija koju je parlament Islanda jednoglasno donio u junu 2010. i po kojoj Island postaje utočište za pojedince koji se zalažu za slobodu govora, pa tako i za tzv. "zviždače" ("whistleblowers") koji upozoravaju na često teške zloupotrebe položaja.

"Rezolucija nije dio zakona koji važi za tražitelje azila", rekla je.

U razgovoru za "Guardian", 9. juna, Snouden je izjavio da je Island najbliži njegovim stavovima koji se tiču slobode govora na internetu.

Međutim, nakon teškog poraza lijeve koalicije na parlamentarnim izborima krajem aprila, vlada na Islandu se promijenila i na vlast su ponovo došli konzervativci.

Snouden se trenutno navodno nalazi u Hong Kongu, gdje se sklonio nekoliko dana prije objave tajnih podataka u "Guardian"-u i "Washington Post"-u. U jednom od medijskih istupa rekao je da je razmišljao o Islandu kao krajnjoj destinaciji, ali na pitanje zašto tamo nije otišao odmah, odgovorio je da ga je bilo strah da će Vašington izvršiti snažan pritisak koji vlasti u Rejkjaviku ne bi bile u stanju da izdrže.

Zbog boravka u Hong Kongu, posebnoj enklavi u sastavu Narodne Republike Kine, Snoudena su neki protivnici već prozvali kineskim špijunom. On i službeni Peking to su kategorički demantovali.

Inače, zvaničnik organizacije WikiLeaks, preko koje je Snouden poslao svoju poruku Islanđanima, zbog svojih se otkrića takođe našao u problemu s američkim vlastima, koje mu prijete kaznenim progonom. Džulian Asanž je takođe u problemu s vlastima u Švedskoj, koje ga traže zbog navodnog seksualnog zlostavljanja jedne djevojke, iako on tvrdi da je sve namještaljka kako bi ga preko Stokholma brže-bolje izručili Amerikancima. Zbog toga je, nakon što su mu u Velikoj Britaniji odbijene sve žalbe na odluku o izručenju, pobjegao u ambasadu Ekvadora u Londonu, gdje se skriva i danas.

Galerija

Bonus video: